Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Masivno paralelni buffer sa izlazom od 50 oma
Posle preliminarnih merenja i par korektura u mernom lancu, evo sa čime mogu da računam pri primeni bafera.

Spektrogram pokazuje situaciju pri ulaznom naponu od 1V,rms u bafer, atenuacija nula, pojačanje bafera 0dB, na njegovom izlazu "notch" filter, a iza njega LNA sa 60dB pojačanja.
Vidi se samo drugi harmonik na nivou od -95,6dB, a pošto ga filter slabi za 10dB, njegov efektivni iznos je -85.6dB. Oduzimajući od tog iznosa pojačanje LNA od 60dB, dolazimo do njegove stvarne vrednosti od -145,6dB, a uzimajući u obzir da je nivo pobude -13dB, dobija se THD od -132,6dB (Viktorov oscilator, bafer, filter i LNA zajedno) Smile .
Posebno me raduje odsustvo bilo kakvih komponenata mreže i ispravljačkih harmonika (ok, sa izuzetkom malog špica na 50Hz Big Grin ), i to posle pojačanja od 60dB (korišćen je regulator Jung/Didden).

Kad smo već kod ovog regulatora, dešava mi se s vremena na vreme da sa ovim baferom spontano zaosciluje na nekih 5 do 6kHz i napravi haos u VF delu spektra. Isključenjem i ponovnim uključenjem oscilacije nestaju, ali to znači da je regulator na ivici stabilnosti. Tu mi je sumnjiv kabel (1,2m) jer je Didden još davno pisao da on ne bi smeo da bude duži od 20-tak cm.
Jako je teško doći do pravog kabla za taj regulator jer idealna konfiguracija treba da sadrži dve oklopljene parice za "sense", dve upredene za glavnu struju (+/-) i oplet. Sve u svemu, potreban je konektor sa devet kontakata, što nije problem (made in China). Prelistao sam par kataloga i nisam našao odgovarajući kabel. USB 3.0 Super Speed je blizu, ali mu sreću kvari to što vodovi +5V i Gnd nisu upredeni.
Trenutno koristim Ethernet Class 6 SF/UTP (četiri parice upredene različitim korakom, individualno oklopljene Al folijom, plus oplet i Al folija oko svega, ali su sve te folije izmedju sebe u kontaktu, a Didden traži da se opleti "sense" parica vežu na masu samo u jednoj tački (na regulatoru).
Izgleda da ću taj kabel na kraju morati da napravim svojom rukom.

Inače, merenje je izvršeno korišćenjem interfejsa FireWire 400, napajanje MOTU zvučne iz vrlo čistog laboratorijskog ispravljača.

Nezavisno od problema sa regulatorom, zadovoljan sam - što reče Duško Dugouško u jednom crtaću: "Malo je trajalo, ali se isplatilo".

Pozdrav
Reply

Messages In This Thread
RE: Masivno paralelni buffer sa izlazom od 50 oma - by Braca - 11-30-2018, 07:19 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 10 Guest(s)