08-11-2018, 08:00 PM
(08-11-2018, 02:57 PM)DeFacto Wrote: Stigla kartica.Tvojim prvim merenjem si u stvari testirao samo ASIO drajver jer si povezao njegov izlaz i ulaz. Na taj način se interno generisan signal od 1kHz (niz brojeva) prebacuje sa virtuelnog izlaza na virtuelni ulaz i ne prolazi kroz hardver, već samo kroz drajver. To se vidi i po tome što VU metar na ulazu (In) ne pokazuje nikakav signal.
Ne znam kako da nastelujem DAC I ADC kao sto si mi napisao.
Probao sam da uradim test u ART-i i... Out1 na In1 je povezano,rezultati su daleko bolji od one koje sam imao ranije:
Prikazani rezultat odgovara 16-bitnom signalu (THD+N = -95dB), što je za očekivanje.
Druga slika bi odgovarala očekivanom rezultatu za 14-bitnu konverziju (din. opseg od 90dB smanjuje broj bitova sa 18 (ADC) i 20 (DAC) na samo 15 bita - ostali su izgubljeni u šumu elektronike. Rezultat bi verovatno bio bolji kada bi uključio osrednjavanje spektra, možda 16 ili 32 puta jer tako opada šum, a harmonici su bolje definisani po amplitudi.
Pretpostavljam da si pri drugom merenju izlaz DAC-a kablom povezao sa linijskim ulazom, što je jedini način da korektno ispitaš obe strane interfejsa.
Rekao bih i da sistem nije kalibrisan jer se nivoi izlaza i ulaza razlikuju, mada je moguće i da je problem u samom interfejsu, tj. da su uprkos istovetno deklarisanim nivoima ulaza i izlaza od +10dBV stvarni odnosi drugačiji (pitanje kvaliteta i kontrole u proizvodnji).
U svakom slučaju, lepo je što je proradilo i što si počeo da meriš. Ako o svakom koraku dobro razmisliš i u stanju si da sebi odgovoriš na pitanje "Zašto ovo radim baš ovako?", merenje može da donese puno zadovoljstva.
Pozdrav