07-24-2018, 01:06 PM
(07-24-2018, 07:19 AM)Ebe Wrote:(07-23-2018, 11:46 PM)Dackotronic Wrote: Ili moj osciloskop ili sonda pravi zez pa na vrhu pozitivne polu periode imam brljotku a na vrhu pak negativne imam nekakav repic ostaje dalje da se ustanovi.
Pravio sam isti generator i imam iste te brlje na sinusoidi. Dakle nije do sonde. Moj uredjaj ima jos jedan problem: kad podesavam amplitudu, u prvoj cetvrtini, kada je najslabiji signal, menja se malo i frekvencija. Da li je i kod tebe isto?
Frekvencmetar sam pravio neki sa PIC mikrokontrolerom i onim zelenim display-om od 8 karaktera. Nije vrhunac tacnosti ali je dovoljno dobar za moje potrebe, i lepo izgleda.
Evo i teme na komsijskom forumu: https://www.diyaudio.rs/topic/5933-generator-funkcija/
Odlicno si ga uradio sto se tice frekvencometra sa pic-om , imam ja par zavrsenih tih frekvencometra koji mere do 50mhz i bas zato mi se nasvidjaju za ovde jer oni mere vise mhz-a a ovde treba meriti khz u 3 cifre , prakticno imacu kolonu nula napred i onda u cosku displeja npr 100khz , zato i hocu da uradim ovo sa led displejom.
Tamo na komsijskom forumu nas clan Gosha je sve lepo objasnio , ovo je prost generator funcija i nemozemo sad od njega ocekivati gotovo savrsene rezultate , ali i pored toga koristan je i bolje je imati i ovakav nego nikakav ( sto je kod mene slucaj ) itekako moze da posluzi svrrsi i pored ovih manjih izoblicenja u signalu.
Kod mene se frekvencija podesavanjem amplitude ne pomera , gledano na osciloskopu ali jos uvek nisam merio frekvencometrom tako da videcemo , inace sve se lepo podesava osim onoga sto sam napisao kada su ta dva pota na minimumu .