04-08-2018, 11:42 AM
Iz komentara sa videa, hvala Miki
Quote:Aleksandar Malesevic
1 year ago
Hvala na komentarima i lajkovima!
Papagaj je nas kucni ljubimac,zove se Drakce i star je 5 godina.Vrsta je zako ili africki sivi papagaj.
Inace je veoma inteligentna zivotinja i pokazuje osecanja,i npr.ovo "mrš" kaze samo kad je ljut što se povisi ton na njega.Smisleno koristi odredjene reci u tacnom momentu,kada cuje zvono na vratima kaze "koo jee?",uvece "hajde na spavanje"ili "laku noc",kada se otvara kutija Plazme ponavlja dok ne dobije jednu "hoces keks,hoces keks".A ša ti meni ša je nastalo od vica u kome zemunac uci papagaja da prica i stalno mu ponavlja"Kazii šaa je...kazii šaa je" a papagaj ga uplaseno gleda i ćuti.U jednom momentu papagaj kaze"Ša je!" Zemunac ga lupi po glavi i rece:"Šaaa ti meni šaa je":-))
Te dve fraze sam mu ponavljao povremeno, par nedelja da bi ih on poceo ponavljati nakon toga,prvo odvojeno a zatim zajedno.
Takodje posto su toliko inteligentni, prilicno su osetljivi i vezani za nekog od clanova porodice.Trenutno ima prilican repertoar,treba malo vremena i strpljena da se snimi.
Evo i nekoliko redova sa interneta o njima:
Po karakteru, žako, ma koje podvrste bio, izdvaja se po intelektu od ostalih vrsta papagja, i kada je u pitanju sposobnost oponašanja ljudskog govora i raznih tonova i melodija. Nijedna druga vrsta ne može tako verodostojno da izgovara reči kao ova, čak je u mogućnosti da logički povezuje reči u rečenice i da ih upotrebljava u pravim momentima i u pravo vreme. U literaturi postoji podatak da može da nauči da oponaša i do osamstotina reči, što je malo manji fond reči koje mi upotrebljavamo u svakodnevnoj komunikaciji, a po intelektu je dokazano da su na nivou petogodišnjeg deteta, što ih svrstava u rang najinteligentnijih životinja, poput šimpanzi.
Žive izuzetno dugo čak i do 100 godina. Neke jedinke nikada ne postanu potpuno pitome, iako nauče da oponašaju ljudski govor ili razne zvukove i zvižduke, što ukazuje na njihovu ličnost.
“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.” - Dalai Lama XIV