(08-08-2017, 05:54 PM)zare Wrote: Evo domaceg foruma o nozevima i slicnim alatkama, ostrenju, pravljenju... Na tom forumu je jedan od majstora i onaj koji je pravio "problematicni" noz .
http://outdoors-forum.com/forum/
Hej Zare,
Nije on pravio moju bricu. Moja je narucena sa Kipra. Njega sam naveo kao primer čoveka koji u savremenom dobu kuje damask čelik, a i znao sam da će neko za bar jedan od njegovih noževa reći da je lažnjak - iako nije jer zašto bi čovek ručno kovao 50 noževa, a 51 našara kiselinom da liči. Propao bi mu posao odmah, a i nož od par stotina evra se ne uvaljuje - ume da bude malo opasno jer je klijentela za tu robu i cenu specifična On mi je poslužio kao primer koliko se sa slike može išta o izradi utvrditi.
Preporuku gde da kupim svoju sam dobio od lika koji isto kuje noževe ali zna da kipranin radi sa damaskom tj. zna od koga naručuje damask flahove. I on ima noževe i sekire do nekoliko stotina evra.
Raleta se isplati cimati ukoliko baš neko ima želju za nožem kakav ne može da se kupi, tj nešto specijalno mora da bude glede oblika i sastava. Za nas obične juzere i ove brice od 40-ak evra su dobre.