(04-23-2017, 11:40 AM)branko tod Wrote: U 99,9 % slučajeva je PIR senzor kriv za lažni alarm. Taj mali senzorčić HC-SR505 nije za ugradnju u alarme.
To je samo igračkica. I onaj drugi je igračkica, ali je kod njega bolja situacija, jer ima promenu osetljivosti. PIR
senzori i jesu detektori temperature, ali oni u sebi imaju dva senzora koji su vezani paralelno u opozici ili redno
tako da nema nikakvog napona na izlazu samog senzora u normalnom radnom režimu.
Drugi izuzerno važan deo alarnog davača ( hajde da kažem opet senzora, ali ovoga puta za ceo sklop ) je sočivo!
Bez dobrog sočiva nema ni dobrog i pouzdanog senzora. Fresnelo sočivo se nalazi ispred PIRa i treba da bude
vrlo dobro fokusirano u one ćelije.
Ovako otprilike treba da izgleda dobro sočivo:
Svaki ovaj mali segment je po jedno sočivo. Što više sočiva više detekcionih zona, što bolja sočiva to manje lažnih
alarma. Ta sočiva ne mogu da budu malih dimenzija i da daju dobar rad, kao što vi očekujete od ovih prcvoljaka:
Kod ovih maleckih kvazi sočiva promene napona pri kretnji su mnogo manje, i da bi se dobio alarm signal mora da
se pojača čak do 20.000 puta. Kod normalnih senzora pojačanje je od 700 do 2.000 puta. I kod jednog i kod drugog se
obavlja sa dva redna OP, po pravilu tipa LM324. Zaključak donesite sami.
Sto se tice pojacanja, Paradox senzori koje imam imaju po dva lm324 u sebi. To sam provaliio kada sam ih rasturao ali nisam analizirao kolo. Danas cu da izanaliziram njivo senzro pa cu da postavim shemu. Hvala na ovim bitnim podatcima!
Ovi senzori koje sam ja koristio imaju ovo kolo u sebi:
http://www.adrirobot.it/datasheet/specia...SS0001.pdf