02-21-2017, 01:13 PM
(02-20-2017, 03:44 PM)branko tod Wrote: Mogu da samo kažem da tokom zime frekvencija sigurno malo opada kada je izuzetno
hladno. Sigurno da je ceo sistem (i Evropa) jako opterećen i da dođe do opadanja
frekvencije. A da ne bi skakali odmah na mene, ta promena je verovatno neki stoti
deo Herca. Imam digitalni sat sa sinhro motorom (flip clock) već puno godina, i u
januaru je kasnio sigurno dva minuta. I tako godinama, samo zimi malo kasni, a svo
ostalo vreme radi tačno. Devedestih je i žurio i kasnio, jer je mreža bila nestabilnija...
To je "normalna" pojava.
Uprošteno ono što su meni kazali na fakultetu: Energetski sistem je prilično trom što se tiče regulacije količine proizvedene energije. Termoelektrane rade konstantno u optimalnom režimu a varijacije potrošnje se peglaju hidroelektranama sa nekim kašnjenjem. Kada je proizvodnja energije veća od potrošnje generatori pokušaju da ubrzaju a kada je potrošnja veća od proizvodnje hoće malo da uspore i samim tim raste ili pada frekvencija u mreži.
Naročito je izraženo kada je sistem jako opterećen zimi kada počnu da kasne pomenuti satovi, imao sam takav digitalni koji je brojao impulse iz mreže i mogao sam da znam kojih dana je kritično opterećenje u sistemu.
Nemoj silom, uzmi veći čekić.