Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konstrukcija analognog generatora funkcija
Dragi pinco,
HP3300 je bio začetak generatora funkcija. Ako uspeš naći njegov manual, jako je dobar za razumevanje principa rada.
Naravno imaj na umu da je 3300 nastao 1965, i da su u ono vreme inženjeri još uvek vukli (za amatera) jako konfuzan način razmišljanja iz vremena cevi kada su zbog cene bili prinuđeni da jednom cevkom urade što je više moguće.

HP3310 koji ti poseduješ je svakako prvi ozbiljan generator funkcije, iako mu fali nekih delova, u optrpunosti odgovara blok šemi koju sam ja dao u prethodnom postu. Na njemu se npr prvi put pojavljuje diodni sine shaper, kao i preteča nečega što je u tehnici operacionih pojačavača poznato kao 'auto bias current feedback' (obrati pažnju kako je rešen deo koji oni zovu 'level detector' ). Sa šeme tog uređaja može da se nauči jako jako mnogo. Prosto ne znam odakle da počnem, niti gde da završim. Svaki deo sklopa predstavlja začetak novog poglavlja u analognoj elektronici.

HP3311 je solidan instrumentić vredan proučavanja. Recimo iz konstrukcije njegovog 'tunning amplifiera', sam pozajmio ideju za podešavanje frekvencije na generatoru koji ovde prikazujem postepeno. Doradio neke njihove nedostatke, izbacio komponente koje su unosile termičku grešku itd... Ali bazična ideja je upravo iz HP3311.

HP3312 je laboratorijski instrument koji je besomučno kopiran stotine hiljada puta. Takođe brilijantno rešenje iz kog se može naučiti tona elektronike. Recimo tu je prvi put pravljen slew rate pojačavač sa posebnom stabilizacijom offseta. Iz toga se npr izrodila cela linija RF drivera koje je konstruisao Linear Technology. Ovo je prvi instrument koji je elegantno rešio problem izobličavanja trougla na visokim učestanostima (upravo primenom level shiftera). Prvi put je upotrebljena burst funkcija o kojoj će biti dosta reči u ovoj temi itd itd... Mogu komotno reći da je ovaj generator bio osnova za tektronixov FG504 koji je maksimum koji se može izvući iz analognog generatora funkcija. Nakon FG504 nije više bilo smisla raditi anlognu sintezu, te je (upravo HP) prešao na digitalnu sintezu svojom serijom HP86xx.
Reply

Messages In This Thread
RE: Konstrukcija analognog generatora funkcija - by Papak - 02-14-2017, 10:06 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 7 Guest(s)