11-27-2016, 11:37 PM
(11-27-2016, 06:50 PM)Želja Wrote:Na brzinu sam napisao ovo gore jer nisam pročitao prethodne priloge. Pod punim obrtnim momentom sam podrazumevao startni moment motora, koji u zavisnosti od konstrukcije i načina napajanja motora može da bude drastično viši od nominalnog.(11-27-2016, 04:03 PM)Braca Wrote: Edit: U prvom približenju optereti remen statički punim obrtnim momentom motora jer će približno tako biti i u stvarnosti u trenutku potezanja tereta iz mirnog stanja.
Ako sam dobro razumeo, - napraviću sledeći test :
Jedan kraj remena na fiksnom osloncu, a drugi zakačen na remenicu tako da motor zateže remen sve do
sile njegovog maksimalnog obrtnog momenta.
Pri tom ću komparaterom meriti koliko je istezanje remena i ako je u granicama prihvatljivog TO je TO.
Ako imam neprihvatljivo istezanje, onda upotrebiti jači remen.
Pozz
Pošto ovde mora da se radi o motoru sa kontrolerom, to neće biti slučaj pa ne treba da praviš taj test.
U suštini, ti i @milepa ste već uradili korektan proračun na bazi podataka koji stoje na raspolaganju. Taj proračun ima i jednu implicitnu pretpostavku, a to je da je sila u remenu pri ubrzavanju konstantna, odakle sledi i da je obrtni moment motora takođe konstantan. Pošto se teret ubrzava, broj obrtaja motora u toj fazi neće biti konstantan, kao ni njegova snaga (snaga je proizvod momenta i ugaone brzine motora), a profil te varijacije se programira u kontroleru.
Ono što je ovde nepoznato je sam start motora, odn. strmina obrtnog momenta od nule do onog koji daje konstantnu silu od 60N u remenu (tu ulazi u igru i prečnik remenice). To je takodje stvar programiranja kontrolera.
Detalniji dinamički proračun je moguć samo ako se imaju podaci o profilu opterećenja pri ubrzavanju,
Iako mi pogoni nisu specijalnost, računam da je stepen korisnosti kaiša od preko 5 dovoljan za ovaj slučaj.
Pozdrav