Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reverse hardware engineering analiza i zastita
Nekada sam popravljao i televizore i imao prilike da naletim baš na svašta.

Neki kolega iz mog grada (neću mu reći ime), ljut na mušteriju koja nije htela da mu plati popravku, izvadio je podnožje od IC u MF stepenu TV i pedantno ga odozdo isprskao grafit sprejem.
Naravno, sve je lepo spakovao nazad, IC u podnožje, sve je lepo očistio, i acetonom lemove, nabacio prašinu da izgleda "nevino" i vratio mu TV bez naplaćivanja sa kvarom koji se isto manifestuje (nepopravljen :-)).

Jbg. To je lik doneo meni bez priče šta je prethodno bilo.
Majko moja živih muka! Trebalo mi je pola dana da provalim foru. Kapa dole za ideju, ali ne za pokvarenost.

Svašta se tu dešava, a može i u mehanici verovali ili ne.

Svedok sam jedne ljute nameštaljke kod običnog Juga 45. Bio sam prisutan kad je moj drug Zoki, doajen EX YU trka, provalio problem.

Naime, priča je bila slična.
Kod nekog lokalnog majstora zamena glave motora na jugiću, jer stala je bila naprsla.
Vlasnik smatrao cenu previsokom i nije hteo da plati.
Majstor (opet mu neću reči ime) mu kaže da dođe uveče kad auto bude spakovan, i da će ga dobiti u ispravnom stanju jer je skoro sve već bilo odrađeno, a da to što neće da plati tereti njegovu savest i da mu više ne uđe nikad u radnju.

Vlasnik juga je uzeo auto, nije platio i tokom narednih par meseci dao gomilu novca na razne zamene.
Jugo je sasvim normalno palio i normalno išao dok se ne pređe nekih 50-60Km/h. Čim se malo potegne po gasu, poklekne i ugasi se za krako vreme.

Stane čovek, malo nešto pročačka po kablovima, zavergla malo duže, upali, vozi, da malo više gasa i opet isto. Sve ok dok se malo jače ne raspali po gasu :-).

Lik je obišao 10 majstora!

Menjao: svećice, kablove, platine, bobinu, ceo razvodnik, pumpu za gorivo, cev od rezervoara, čep rezervoara i na kraju ceo kraburator :-).

Isto!!!

Na kraju je došao kod majstor Zokija i ispričao mu sve nevolje (he he, bio sam prisutan zbog neke moje popravke auta i začuđeno sam slušao istoriju).

Posle merenja protoka i pritiska goriva ka karburatoru, pala je sumnja na pumpu. Posle dijagnostike je ostalo samo crevo za gorivo, od pumpe do karburatora, što je izgledalo prilično nemoguća opcija jer je onaj prvi (nezgodni) mehaničar stavio NOVO crevo i nove šelne na njemu :-).

Car (prvi majstor) je u to crevo sa oba kraja ugurao, malo dubje unutra, dva kratka parčenceta tankozidnog silikonskog crevceta a između nih je bila čelična kuglica malo manja od prečnika glavnog creva. Ta dva parčenceta silikonskog su bila malo dublje da se ne vide i sprečavle kuglicu da ne ispadne.

Dok se vozi polako sa manjim zahtevom za gorivo, gorivo protiče pored kuglice i sve ok radi.
Kad se malo naprži, protok čorbe podigne kuglicu i zakuca je u gornje parče silikonskog crevceta, čineći tako dobar blokirajući ventil.
Naravno, lonče karburatora se isprazni, auto pokloni i ugasi, kuglica ponovo padne dole, i posle malo dužeg verglanja sve radi :-).

Naravno, niko živi pre toga ni u snu nije menjao sasvim novo crevo sa novim šelnama, jer je mislio da je prethodni već to uradio :-)

Tu zaluđicu sam dobro zapamtio i oduševio se genijalnošću tog prvog majstora!
Jeste bilo osvetoljubivo do bola, ali moram priznati ingeniozno.
Danima sam plakao od smeha zamišljajući sve opcije "popravki na putu" koje su snalazile onog mučenika neplatišu :-) :-).
Šta god da čačne, auto proradi, a kad mu se žuri onda se ugasi :-)

Monti Pajton su za to mala maca :-)
Evo sad se slatko smejem kad se setim.
Može to i bez elektronskog "fuse". I te kako!
Reply

Messages In This Thread
RE: Reverse hardware engineering analiza i zastita - by Macola - 09-20-2016, 05:02 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 8 Guest(s)