(09-11-2016, 09:17 PM)Aca93 Wrote: Nije se skoro pisalo u ovoj temi ali da podelim i ja neko moje iskustvo...
Pre par godina sam napravio hho generator (pomogao mi covek sa foruma) i stavio na manji kombi, bio sam skeptican ali kao da je bilo razlike u radu.
Coa93,
Veruj mi nemam ništa protiv tebe, a ni protiv pokušaja pravljenja i korišćenja HHO, ali da malo rastrebimo neke stvarčice:
Da. Motor može drugačije raditi na leru, jer tada je mali promet materija kroz motor i taj HHO može predstavljati vidljiv deo tog prometa.
Quote:Isti takav kombi ima jedan poznanik pa sam uporedjivao prvo po zvuku moj ima "meksi" i mirniji rad (i manje dimi) ali posto to moze da bude subjektivno ako je bolje sagorevanje motor ima vise snage pa i bolje ide, 5 brzina 60-100kmh gas do poda i uvek sam bio brzi.
Za ovo je dovoljno da imaš upola manji nivo ulja u menjaču ili manju viskoznost istog. Da ne pominjem razlike u podešenosti motora.
To što su oba kombija ista ništa ne znači.
Dovoljno je da je tebi pritisak u vučnim gumama manji za pola bara i imaćeš manji profil točka, što automatski u poslednjem stepenu prenosa pomera režim motora bliže ka piku snage i momenta, i naravno da si brži u tom slučaju.
Naime, u 5. brzini je motor uvek na levom boku tih krivih.
Oni koji su ikad spremali auto za trke, znaju da je manji profil točka zaslužan za povećanje snage motora u poslednjem stepenu prenosa (jednako modifikaciji prenosnog odnosa menjača, gde bi pretpostavljeno bila "kraća" poslednja 5. brzina).
To nasuprot pretpostavkama da sa laganjem kilometar sata zbog manjeg prividnog prečnika točka, imamo lažno veću konačnu brzinu, produkuje stvarno većom brzinom u poslednjem stepenu prenosa, jer se motor pomeri desno na uzlaznom delu krivih snage i momenta.
To stvarno ide brže onda jer je snaga motora veća.
Od dva ista auta-kombija, razloga što jedan od njih može ići brže u poslednjem stepenu prenosa može biti na stotine:
- bolje podešen motor, ugao paljenja, zazori ventila, mlađi-stariji lanac kod motora sa lancem, čistiji usisni filter, čistiji izduvni sistem, niži pritisak u gumama, potrošenije gume, ređe ulje u menjaču-motoru, niži nivo ulja opet u menjaču i ili motoru, manji retrovizori zbog aerodinamike, veći zazori u motoru, ali ne toliki da je produvao, par stepeni drugačija temperatura termostata na vodi, možda i HHO konačno...
Kako se to meri pravilno?
Na sledeći način (znaju oni koji su makar jedan put posetili MVM sektor nekog od mašinskih fakulteta):
- na kalibrisanoj motornoj kočnici (specifična vrsta kalorimetra za te namene),
- merenje se vrši pod jedan, na ISTOM motoru sa željenim varijacijama goriva (npr. sa HHO i bez HHO),
- pri istoj temperaturi usisnog vazduha,
- pri istom atmosferskom pritisku spoljnog vazduha,
- pri istoj temperaturi motora (ulje, voda, glava),
- potpuno isti uzorak-količina baznog goriva,
- pri istim ostalim uslovima: nepromenjen kočioni moment kočnice, nepromenjen set broja obrtaja, i isto vreme trajanja testa, bla bla...
Dakle sve apsolutno isto osim varijacija: 1) bez HHO, 2) sa HHO.
Normalno, izvor električne struje u oba slučaja mora obezbeđivati sam taj motor, pomoću sopstvenog alternatora, i to bez akumulatora, samo sa "peglanjem" pomoću velikog kondenzatora, jer jako može narušiti (zavarati) merenje postojeća zaliha energije u akumulatoru (posebno ako test traje kratko).
Tada se može raspravljati o potencijalnom doprinosu prisustva HHO.
Dotle ne važe subjektivni utisci.
Quote:Ako je bolje sagorevanje bolji je i test na tehnickom pa sam i to uporedio za prethodne godine nemam samo za ovu, slabo se vidi ali prosecno 9% sa punim gasom bez hho je bilo 20% ne sa punim gasom.
Kombi ima malo preko pola miliona na satu.
U nekoj fabrici poput na primer VW ili BMW, polovina inženjera bi ti dopustila da im ga spakuješ u drugu klasu, i to bez vazelina, ako im otkriješ "tajnu" kojom postižeš tih 9% (pogiboše ljudi kao Mančester lažirajući ekološke podatke).
Pun ili nepun gas, na motoru bez opterećenja, znači i dalje relativno mali promet svih materija kroz motor, u odnosu na nominalno opterećen motor.
Taj test je relativno, ali nedovoljno, valdan samo na "leru" i to pri deklarisanom broju obrtaja za isti, i može naravno jako zavisiti na primer: od doba dana, temperature i pritiska usisanog vazduha, kao i od čistoće usisnog filtra.
Ne zameri, morao sam.
Pozdrav drugar