05-12-2016, 05:22 PM
(05-12-2016, 04:34 PM)Khadgar2007 Wrote: Nešto Milan94 spominje elektroniku koja je u fazi izrade,a za koju je našao mene jadnika da crtam PCB.
Ajde nešto lagano kemijam pa kada bude gotovo doći će layout na pregled. Ide se na THT i jednostrani dizajn, sa nekoliko SMDa u vidu decouplinga. E sada ono što me najviše zanima je da li smijem kvarc "zatuć"i ispod PICa, podnožje je dovoljno visoko da ima mjesta za kvarc a ona dva kodenzatora su SMD pa će ići sa strane vodova, ili je to odmah "sjedi 1" u startu? Ili ako ga već idem zatuć ispod PICa da možda bude sa strane vodova pa se kvarc položi kao što se zna vidjeti u dosta komercijalnih uređaja.
HC49 seriju kvarca možeš komotno postaviti unutar podnožija za mikrokontroler.
Po visini ima sasvim dovoljno mesta, a podnožije naravno mora biti od 600 mil-a (28 ili 40 dip).
Kada ubodeš mikrokontroler u podnožije, kvarc se onda i ne vidi.
Takav dizajn je sasvim OK.
Kondenzatori na kvarcu bi trebali biti keramički.
Nije loše zalemiti kućište kvaca na masu.
Ja lično uvek stavljam kvarc HC-49-S i 2 kom 2,54mm ker. kond (obični, ne SMD) van podnožija (stvar navike) i uvek vodim
50 mil vodove do od kvarca do PIC-a. Kvarc približim koliko mogu PIC-u, i to je to.
Obavezno gledam da mase od ta dva 22 do 27pF vodim zasebnim vodom 50 - 80 mila do Vss od PIC ( znači - ne bilo gde na masu),
koji je obično odmah do pinova za kristal
Pozz