05-06-2016, 11:07 AM
Vlajko,
Mnogo mi znači podaci koje si dobio merenjem.
Nije mi baš jasno, zašto ti "širi" liskuni imaju veći termalni otpor ?
Jedino objašnjenje vidim u tome da su i deblji.
Pretpostavljam da su ostali uslovi montaže identični ( pasta sa obe strane liskuna i približno isti moment pritezanja).
Tačno je da IRF navodi Rth(CS) = 0,24C/W za IRFP240
To mi deluje baš puno!
Gledajući sa druge strane, tvoj najmanji dobijeni rezulat koji je uvećan svega 0.1C/W
od vrednosti iz datasheet-a je FANTASTIČAN ! - a i ostali rezulatati su dobri !
Volim avanture, ali nije baš nizak napon u pitanju (SMPS na 650V DC).
Tako da moram voditi računa i o propisnoj naponskoj izolaciji, i istovremeno o povećoj disipaciji.
Vidim da na E-bay ima keramičkih TO-247 izolatora, termičke provodljivosti od nekih 20-30W/(m K)
i kao takvi imaju DOSTA manji termalni otpor u odnosu na liskun izolatore.
Nisam ih do sada koristio i ne znam koliko su lomljivi, odnosno koliku silu pritezanja trpe.
Treba razmisliti i o načinu odvodjenja toplote sa prednje strane kućišta, koje je Macola lepo objasnio
i prezentovao. Sve po malo i nakupi se !
Pozdrav
Želja
Mnogo mi znači podaci koje si dobio merenjem.
Nije mi baš jasno, zašto ti "širi" liskuni imaju veći termalni otpor ?
Jedino objašnjenje vidim u tome da su i deblji.
Pretpostavljam da su ostali uslovi montaže identični ( pasta sa obe strane liskuna i približno isti moment pritezanja).
Tačno je da IRF navodi Rth(CS) = 0,24C/W za IRFP240
To mi deluje baš puno!
Gledajući sa druge strane, tvoj najmanji dobijeni rezulat koji je uvećan svega 0.1C/W
od vrednosti iz datasheet-a je FANTASTIČAN ! - a i ostali rezulatati su dobri !
Volim avanture, ali nije baš nizak napon u pitanju (SMPS na 650V DC).
Tako da moram voditi računa i o propisnoj naponskoj izolaciji, i istovremeno o povećoj disipaciji.
Vidim da na E-bay ima keramičkih TO-247 izolatora, termičke provodljivosti od nekih 20-30W/(m K)
i kao takvi imaju DOSTA manji termalni otpor u odnosu na liskun izolatore.
Nisam ih do sada koristio i ne znam koliko su lomljivi, odnosno koliku silu pritezanja trpe.
Treba razmisliti i o načinu odvodjenja toplote sa prednje strane kućišta, koje je Macola lepo objasnio
i prezentovao. Sve po malo i nakupi se !
Pozdrav
Želja