Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Foto-postupak sa "uradi sam" oslojavanjem : Iskustva
UV zračenja koliko sam gledajući youtube snime uspio skontati ima gdje god poželimo - pod uslovom da je napolju lijep i sunčan dan. jedan od uslova pri oslojavanju pločice foto-sprejom je da se radi u polutami - dalje od UV svjetla sunca. Zer0 je rekao da treba razbiti balon živine sijalice(vjerovatno je čovjek tako i sam saznao pa uspješno primjenio i proslijedio znanje) a kasnije se uspostavilo da živina sijalica može da "ozrači" pločicu i ako se ne razbije spoljni balon (ja tako radio).

ima nebrojeno snimaka i načina kako i čime se sve pločica može razviti,stvar ide dotle da je foto-foliju više njih osvjetljavalo baš direktno na suncu. ono što je zajedničko za sve te načine i sredstva je ono što je Zer0 davno napisao:

Određivanje potrebnog vremena

za osvetljavanje pločice

Uzmite što duži komad pertinaksa recimo 20 centimetara, širina 3-4cm. Izvršimo sve pripreme kao da pravimo štampanu 

pločicu. Čišćenje, nanošenje foto laka i njegovo sušenje. Potreban nam je i film bilo kakve štampane pločice istih dimenzija
ili veći. Dužinu pločice (20cm) podijelimo na 10 zona po 2 cm. Nacrtajte na papir sve ove zone radi lakše orijentacije 
(foto. br 26) Ispod sijalice postavite prvo papir sa nacrtanim zonama, na njega pločicu i preko nje film, a preko svega 
toga onu staklenu ploču drbljine 4-5mm. Na fotografiji br.26 je tako urađeno. Imajte pri ruci neku ploču da zaklanjate 
pojedine zone da se ne osvetljavaju kada to bude potrebno. Izvršimo pripreme za osvetljavanje kako je to već rečeno. 
Počnite da osvetljavate pertinaks i mjerite vrijeme. Osvatljavanje počinje tako što se osvetljava cijela ploča. Poslije 2 
minuta gurnite onu ploču naprijed i pokrijte zonu br.1, poslije narednih 30 sekundi gurajte ploču naprijed pa pokrijte i 
zonu 2 i tako sve do kraja svakih 30 sekundi pokrivajte po jednu zonu. Što znači da se zona br 1 osvetljavala 2 minuta, 
a zona br 10 se osvetlajavala 6,5 minuta. Razvijmo ploču u razvijču o čemu je već bilo govora. Kada se proces razvijanja
završi uzmimo ploču, da je analiziramo.

Uočavamo da se u svim zonama primjećuju linije vodova. A da se u zonama od 1 do 5 jasno vidi zaostali foto lak i na 

mjestima koje nijesu linije vodova. Što znači da je vrijeme osvetljavanja bilo kratko. Pažljivijim posmatranjem isto se to 
može reći i za zone br.6,7 i8. Zona broj 9 nam ozgleda čisto, nema foto laka na površinama koje nijesu vodovi. Što 
znači da je 6 minuta vrijeme koje je potrebno da se osvetljava naša pločica. Dobijeno vrijeme važi za: 
Živinu sijalicu od 125W koja je na udaljenosti od 30 cm od pločice koja se osvetljava, Film je urađen na paus papiru,
a ploča je oslojena sa malo debljim slojem laka. Bilo šta da se ovdje promijeni to vrijeme više ne važi.

http://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=449
Bože,daj svakome pameti - ni mene ne zaboravi...
Reply

Messages In This Thread
RE: Foto-postupak sa "uradi sam" oslojavanjem : Iskustva - by HomeMadeAudioProject - 03-25-2016, 12:13 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 25 Guest(s)