Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DIY Mali besumni kompresor za vazduh
Pravio sam ja pre dvadesetak godina. Frižiderski kompresor, odnosno njegovo kućište, sam brusilicom otvorio po vodoravnom šavu jer me kopkalo kako izgleda unutra. To je kasnije čak dalo prednost, jer sam mogao lako čistiti kadicu sa zaprljanim uljem i povremeno očistiti limove povratno-nepovratnog ventila na glavi. Kasnije sam nabavio dobru gumu kojom sam taj sastav kape i kućišta dobro dihtovao a spajali su se po principu ekspres lonca. Za bocu sam iskoristio kazan bojlera od 80 litara, postavljen ležeći na točkiće a nakazan montirana platforma sa kompresorom. Na kazan sam montirao manometar, samo radi vizuelne kontrole, jer je sva skalamerija radila bez presostata. Sve spajano armiranim crevima i šelnama. Korišćeno za odprašivanje mašine u mašinskoj radionici, i imalo je više nego dovoljno vazduha za dva radna mesta. Korišćeno je za svašta od alata jer je vrlo lako moglo napraviti pritisak preko 10 Bara.
Na kraju sam ga poklonio prijatelju. Može se napraviti i vertikalna verzija da zauzme manje mesta, i da fenomenalan je jer nema buke. Svaka preporuka da se upustiš u izradu.
Reply

Messages In This Thread
RE: DIY Mali besumni kompresor za vazduh - by Leonardo - 03-06-2016, 06:49 PM
RE: DIY Mali besumni kompresor za vazduh - by TDA - 03-09-2016, 07:49 PM
Masa za zalijevanje elektronike - by ognjan - 11-23-2017, 12:49 AM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 26 Guest(s)