Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pretpojačavač za merenje buke (SPL)
Ovih dana sam dobio zadatak da realizujem merač buke u opsegu od 40dB do 90dB. Koristim mikrokontroler koji ima 10 bita ADC, ADCVref je 3.3V.
Efektivnu vrednost (RMS) računam koristeći 4096 uzoraka i to radim u mikrokontroleru. Frekventni opseg koji mi je potreban je do 4kHz.

Koristim ovaj elektret mikrofon: http://store.comet.bg/download-file.php?id=755

Ideja je bila da upotrebom operacionih pojačavača izradim pojačavač sa pojačanjem x100 i zatim low pass filtar koji ima frekvenciju odsecanja 4kHz. Semplovanje radim duplo brže.

U mikrokontroleru računam po formuli:
SPL[dB] = 20 log (Vrms/Vref) + SPLref,
gde su Vrms trenutno mereni napon na ADC, SPLref i Vref kalibraciona vrednost koju sam izmerio fabričkim meračem buke, 85dB što naponski iznosi 0.1V

Trenutni koncept koga ne bih mogao da menjam je da se pojačavačka pločica napaja sa svega 3.3V koga ja dodatno stabilišem na 3.0V a električna šema pojačavača je u prilogu.

Gde je problem, veoma teško mogu postići pojačanje kojim bih zadovoljio opseg ispod 60dB. Koliko vidim moraću da povećam napon napajanja samog mikrofona?

Da li se neko bavio ovakvim uređajima i da li može neka preporuka pretpojačavača za mikrofon za ovu namenu.

Unapred hvala na odgovoru.

Attached Files
.pdf   MIC Predpojacavac_sch.pdf (Size: 14,33 KB / Downloads: 16)
Reply

Messages In This Thread
Pretpojačavač za merenje buke (SPL) - by npejcic - 02-25-2016, 07:14 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)