11-04-2015, 09:14 PM
(11-04-2015, 07:11 PM)Milan94 Wrote: @ Zelja
Da li glavni trafo na ovom tvom aparatu ima procep ili je bez i koje feritno jezgro si upotrebio za struju 100A.
Ja planiram gradnju jednog invertera ali imam dilemu oko trafoa koje jezgro da upotrebim da li ETD59 jezgro moze da isporuci struju 150A ili mora neko vece.
Pozdrav
ETD59 je jedno veoma moćno jezgro.
Ukoliko ga podrže ostale komponente i ako je od materijala N97 ili PC47, pri 200KHz u PSM topologiji sa full-bridge može se iz njega izvući oko 8KW kontinualne snage (ED=100%) a instant preko 12KW (zavisno od ED i hlađenja).
To bi recimo sa elektrodom pri naponu luka reda 25V bilo nekih sigurnih bar 270A, ED=100%, sa svim gubicima okolo.
Sa specifičnom metodom motanja trakom i forsiranim hlađenjem na 200KHz se može dohvatiti i kontinualnih 10KW.
U 2sw forvard topologiji na 42Kz možeš očekivati nekih bar 100A sa ED=100%, a maksimalno i do 180A sa manjim ED.
To jezgro kada se namota bakarnom trakom, u dva segmenta po visini tela, i ako se pametno učešlja radi manjeg proximity efekta, onda može izvući baš mnogo snage (čak više od uobičajenog proračuna).
To je najsnažniji komad E tipova jezgra u smislu snaga/zapremina.
Veće snage se postižu udruživanjem više E jezgara ili standardnim UU i UI jezgrima sa kojima se "gazi" i po 100KW kada ih je više u paketu.
Minijaturni pobratim ETD tipova, sa izuzetnim odnosom zapremina-snaga su RM tipovi jezgara, i imao sam u ruci Delta napajanje za telekom aplikacije, koje je namenjeno da radi 24/7 i pri tom razvija 800W sa glavnim trafoom od RM14 i na 200KHz u PSM topologiji.
Priča je malo off topic ali verujem da neće nikom zasmetati.
Pozz