08-19-2015, 01:21 PM
(08-19-2015, 12:10 PM)ELFI Wrote: Hvala mu sto se rodio i sto je sve ostavio na dobrobit covecanstva ali mnogi njegovi patenti su jos uvekNeki njegovi patenti a posebno zabeleške ostaće dugo tajna, naročito ono štoje posle njegove smrti pokupio FBI.
tajni i neobjavljeni i ko zna kad ce se o tome pricati, kao sto je sam rekao covecanstvo jos nije spremno!
Lozili bi smo mi jos uvek parnjace da smo ostali na jednosmernoj struji i onako je kod nas stigla posle
100 godina, taman toliko nasnimo za svetom.
Pozdrav.
Za mnoge će ovo biti iznenadjenje, ali što se tiče jednosmerne struje, ona predstavlja bolje (efikasnije) rešenje za prenos el. energije na daljinu nego naizmenična. U Teslino vreme problem je bio pretvaranje visokog jednosmernog napona na dalekovodu u nizak za potrošnju u industriji i zgradama. Razvojem poluprovodničkih elemenata (IGBT) taj problem je rešen i danas se najveći deo novih dalekovoda (napr. veze farmi vetrenjača na moru sa kopnom) realizuje sa jednosmernom strujom visokog napona. Obzirom da su kondenzatorski gubici (žica prema zemlji) kod jednosmerne struje bitno smanjeni, odn. postoje samo u tranzijentnim režimima, takvi vodovi mogu da se polažu i u podzemne kanale.
Medjutim, iako će Teslin sistem prenosa el. energije na daljinu polako nestati, mislim da će i dalje ostati dominantan na nižim nivoima razvoda i potrošnje, a pogotovo u elektromotornim pogonima. O tome će u budućnosti pre svega odlučivati odnos cene pretvarača male snage i troškova izazvanih gubicima u naizmeničnim mrežama nižih napona.
Pozdrav