(07-06-2015, 09:39 PM)Milan94 Wrote: Zato ja za pocetak hocu da koritim Pic sa 10bit AD dok to savladam .
Jasno je meni ako se ne ispostuju sva pravila o putanji struje i nepravlino rutovanje PCB lako moze da dovede do smanjivanja rezolucije 12bit ocas pretvori u 10bit .![]()
Pozz
Da Milane,
Sa baterijskim napajanjem u gvozdenom bunkeru pod zemljom, 24 bit ADC možda i može dati efektivnih 24 bit.
U realnim uslovima to jako zavisi od veličine napona koji se meri.
Na 24 bit ADC i mernom opsegu od 5V, gde je to i ukupni opseg ADC, kada se dostigne "čistih" 18-19 bita, onda se od sreće skače do plafona.
To je već izuzetno, izuzetno moćna naprava.
Kada sa mernim opsegom od na primer 10mV u realnom okruženju sa mrežnim napajanjem i ADC od 24 bit, izvučeš 16-17 bita, a sve to za red veličine 100-200 eura samo za ADC i njegov front end, e onda je to takođe razlog da se skače od sreće.
Gađaju se ti proizvođači ADC sa bitovima kao sa krompirima gore nego kinezi sa vatima, kao da će se svi od njih koristiti u podzemnom bunkeru i na baterijama.
He he, tako ti je to moj Milane.
P.S.
Naravno, kad pričamo o broju bita rezolucije i relativne i apsolutne tačnosti,onda se sve konačno sumira u jednu konačnu efektivnu tačnost.
I naravno podrazumeva se pun tempreaturni raspon primene, pun opseg promene vlage, raspon nadmorskih visina gde to sve radi, kao i prisustvo mogućih jonizujućih zračenja u određenom opsegu.
Gomila toga je u igri i svaki od tih nabrojanih, i još stotina nenabrojanih faktora, "nagrizaju" konačnu tačnost, i tako lako se izgubi nekoliko tih nesrećnih bita...