04-24-2015, 12:11 AM
Napravim kontroler koji monitorise temperaturu i protok vode za hladjenje lasera, dodate jos neke napredne funkcije kao naprimer ako zaboravim da iskljucim masinu ( a cesto se desi) da nakon 15min kontroler ode u standby i iskljuci laser i vodenu pumpu. Povremeno se desi da masina ostane ukljucena iako je kontroler drzi nulu prema drajveru releya. Prvo posumnjao na softver, medjutim veceras ponovo ulovio istu situaciju, otvorio kutiju dok je masina ostala ukljucena (led paralelno spulni ugasena) ali ipak premerio i napon na spulni releya i nema ga, znaci reley nema pobudu , a i cuo sam kada je skljocnuo (u momentu gasenja). Probao cukanje po releyu , ne pomaze, pomaze iskljucivo kada elektronika sledeci put okine reley i otpusti, tad prekine. Znaci uredno se cuje u releyu "skljocanje" kada odradi , ali po nekad kontakti ostanu zalepljeni.
Ono sto me muci je da ako su kontakti zalepili, trebalo bi trajno da ostanu zalepljeni , ili gresim? Pumpa koju prekida je 50w (ocito cist induktivni potrosac), i sama masina u IDLE rezimu mozda trosi 20w (smps napajanje u njoj). Reley je omron G2RL deklarisan za 250v/8A , i koristim oba kontakta u njemu tako da prekidam fazu i nulu odjednom. Znaci ili neki snuber paralelno kontaktima ili pak paralelno na izlazu (prema pumpi), ili neki solid state relay ? Da cujem jel neko imao slican slucaj, meni iskreno prvi put da me reley iznenadi ovako . Postoji i lagana sansa da je mehanicki nesto ostecen ali cisto sumnjam.
Ono sto me muci je da ako su kontakti zalepili, trebalo bi trajno da ostanu zalepljeni , ili gresim? Pumpa koju prekida je 50w (ocito cist induktivni potrosac), i sama masina u IDLE rezimu mozda trosi 20w (smps napajanje u njoj). Reley je omron G2RL deklarisan za 250v/8A , i koristim oba kontakta u njemu tako da prekidam fazu i nulu odjednom. Znaci ili neki snuber paralelno kontaktima ili pak paralelno na izlazu (prema pumpi), ili neki solid state relay ? Da cujem jel neko imao slican slucaj, meni iskreno prvi put da me reley iznenadi ovako . Postoji i lagana sansa da je mehanicki nesto ostecen ali cisto sumnjam.