04-09-2015, 10:58 AM
(04-09-2015, 10:23 AM)Khadgar2007 Wrote: Danas je bilo svečano otvorenje cirkulara. Jučer sam probao malo rezanje na nekom otpadnom pertinaksu a danas su izrezane prve pločice koje će ići u daljnji postupak.
Za nekog tko je prvi puta baratao cirkularom nije to loše ispalo. Stolarski kutnik koji je tu kao vodilica nije da ispunjava neku svrhu jer je pretanak pa pločica(da ne govorimo o nečemu debljem) može preći preko njega ali na njegovo mjesto će doći DIY varijanta istog koji će biti visok oko 25mm i zadovoljavati će moje potrebe.
P.S.
Za sada mi niti jedan susjed nije pokucao na vrata stana ili podruma.
Manje više buka.
Prava opasnost je skrivena na drugom mestu.
Moj počivši otac je bio jedan od veoma retkuh stolara koji nije čak ni nokat posekao za više od 50 godina rada, samo zahvaljujući inzvanrednoj opreznosti sa svim tim napravama koje su namenjene samo da seku.
Pored njega sam se nagledao više od 95% njegovih kolega kojima je nedostajao neki komad šake.
Prijatelju poštovani, to je veoma opasna sprava i svoju pozornost u radu sa njom moraš povećati na 500% od onog što misliš da je potrebno!
Rukave skupi i veži uz ruku, koristi pomoćna sredstva a nikad prste blizu same testere (pile), skini lanče sa vrata koje ti može upasti tu i komadi rasprskati okolo, skini narukvice ili slične predmete sa zglobova i pazi da ti se nešto ne nađe na podu o šta bi se mogao spotaknuti...
Sam rub testere na kom se nalaze zupci se pri rotaciji ne vidi i umornom čoveku može ostaviti utisak da je testera nešto manja nego što jeste.
Sve ovo sam naučio od oca i saveti su maksimalno dobronamerni jer mnogi i pored mišljenja da su sasvim oprezni ostaše bez kog prsta ili dela prstiju.
Molim te vrlo oprezno sa tom napravom i uz prigodnu opreznost se nikad nećeš povrediti.
Na kraju krajeva i obične stepenice mogu biti opasna stvar ako je čovek neoprezan.
Ipak je to mašina koja je namenjena za vrlo efikasno rezanje i ne razlikuje materijale koje će rezati.
Maksimalan oprez!
I naravno neka te lepo služi.
Pozdrav drugar