izvedeno iz BatoMM i Sve i svašta teme,15.02.2015 HMAP/111277:
Znači li to u praksi da:
1. zamenim mesta na priključcima zvučnika + na - i obratno, što je minus, na plus, sa pripadajućim FB
ili
2. sa pločice krenem sa minusa na plus na terminalu ka zvučnicima i saglasno tome, sa pločice plus zvučnika povežem na minus terminala ka zvučnika,
i rešena stvar oko okretanja faze?
ILI:
na samoj pločici obeležim plus ka zvučnicima kao minus i minus kao plus zvučnika i dalje saobrazno tome novonastalo prosledim ka terminalima i zvučnicima?
(02-10-2015, 06:54 PM)11277 Wrote: primjetio je čovjek kojem sam uzeo pločice (arhitekta-građevinac Milan) da su na šemi zapravo pogrešno označeni plus i minus izlaza za zvučnike - kad sam pogledao šemu skontao sam (koliko dobro - valjda dobro) da je čovjek u pravu! dva puta neinvertovan signal postaje istovjetan prvobitnom po pitanju polariteta...
dakle plus sa šeme(pa i pločice) bi trebao biti minus i obratno... ili čovjek i ja griješimo?
Znači li to u praksi da:
1. zamenim mesta na priključcima zvučnika + na - i obratno, što je minus, na plus, sa pripadajućim FB
ili
2. sa pločice krenem sa minusa na plus na terminalu ka zvučnicima i saglasno tome, sa pločice plus zvučnika povežem na minus terminala ka zvučnika,
i rešena stvar oko okretanja faze?
ILI:
na samoj pločici obeležim plus ka zvučnicima kao minus i minus kao plus zvučnika i dalje saobrazno tome novonastalo prosledim ka terminalima i zvučnicima?