01-11-2015, 09:11 PM
(01-11-2015, 03:46 PM)mikikg Wrote: @Ubledeli
Ovo Arduino-like okruzenje je potpuno nova oblast za mene.
Predpostavljam da je to sve isto sto se tice samog programa ali IDE treba biti optimizovan i podesen za specificnu HW platformu (kompajleri/linkeri, memoriske lokacije, core biblioteke itd).
Evo slicica kako to prakticno izgleda, mozda ti nesto znaci …
off ......taj arduio je vrlo zgodan zbog svoje cene i pratećih mogućnosti da se razvije sistem koji bi upravljao sa elektro instalacijama 'pametnih kuća' .
Video sam kod kineza da imaju vrlo ozbiljnu gamu proizvoda prekidača . tj tastera koji se mogu ugrađivati umesto klasičnih prekidača .
Za arduino postoje štampe sa po 8 releja čija snaga savim zadovoljva potrebe 'pametnih kuća' jer obično pale-gase male potrošače ...recimo rasveta , roletne , televizor , grejanje i ostalo .
Svaka firma razvija svoje sisteme pa sam tako video i da rade sa klasičnim PLC-om koji su daleko skuplji a rade isti posao .
Jedini problem koji može da bude je naš sistem postavljanja elektro instalacija .....ovde u Italiji sistem je sa plastičnim bužirima prečnika 20, 25, 32 mm tako da se instalacija uvek može naknadno modifikovati ......i za jedan i za drugi treba praviti kanale u zidu , za bužire možda nešto veće , ali kroz jednom postavljem bužir može da prođe .....sve što može da prođe .
Prednost sa bužirima je i ta jer praktično sve faze moraju doći do upravljačkog ormara .....zadnji koji smo ugrađivali imao je dimenzije 2 metra visina 80 cm širina i 30 dubina .........ideja koja može da ima prođu i na tržištu a može i neko sam sebi da napravi i tako uštedi malo više para