10-06-2014, 08:04 PM
(This post was last modified: 10-06-2014, 08:07 PM by HomeMadeAudioProject.)
Quote:U okviru ovog projekta obrađen je DDS (Direct Digital Synthesis) laboratorijski generator funkcija sa poznatim mikrokontrolerom ATMEGA 16PU. Orginalan projekat objavljen je na linku. Mi smo redizajnirali štampanu ploču, prebacili je u ”pozitiv” i malo podebljali vodove tako da je mogu uraditi i elektroničari koji nemaju puno iskustva sa ”gustom” štampom. Na DDS outputu ovaj generator funkcija ima skoro sve vrste impulsnih oblika sa maksimalnom frekvencijom od 65.534 kHz, rezolucije 1 Hz. Ovo će možda biti interesantno ljubiteljima audio tehnike koji ga mogu da koristite kao ton generator za ispitivanje propusne krive kod audio pojačavača kao i za izradu i testiranje skretnica za zvučnike. DS output je nešto siromašniji sa opcijama tako da ima opseg od 1MHz do 8MHz sa rezolucijom 1MHz i samo jedan oblik signala. U toku testiranja ovaj generator funkcija se pokazao kao veoma stabilan i pouzdan uređaj. Na našem uređaju nije postavljen konektor za direktno programiranje ali je zato prikazan na štampi. Posebnu pažnju treba posvetiti kod izrade napajanja koje mora imati kvalitetne komponente i dobru filtraciju.
http://kesatnet.me/generator-funkcija/
šta reći,koju posluku porati?
šalu na stranu,koliko je ovo smisleno i valjano za amaterske potrebe? kako vidim (ako dobro čujem ) može dati sinus,kvadrat,testeru,obrnutu testeru,trougao,EKG i šum na izlazu 5Vpp i to pri prvih 6 oblika do 8MHz što je daleko iznad potreba amaterskih mjerenja u audio-tehnici.
postoje li začkoljice,koje su mane?
Bože,daj svakome pameti - ni mene ne zaboravi...