09-14-2014, 05:00 PM
(09-14-2014, 06:35 AM)Macola Wrote: Taj aparat je profesionalna mašina sjajnih performansi.
DC REL (elektroda) i lift TIG (argonac bez HF propaljenja). Napravljen je svojevremeno kao direktan naslednik rotacionih jednosmernih mašina.
Pokriva elektrode od 2mm do trouglastih "sedmica" za brodogradnju.
Set vrsta elektroda, po nameni, koji ta mašina može koristiti se broji hiljadama različitih vrsta elektroda.
U veštim rukama (ko poznaje sastave materijala) može zavarivati bukvalno sve što se može elektrodom zavariti (obične bravarske čelike, zakaljive čelike, obojene metale), a kad mu se doda kutija sa HF propaljenjem i ventilom za TIG onda je i izvrsna DC TIG mašina za crne metale i prohrom.
Kada je na TIG krivoj regulacije (izvor konstantne struje) onda osim toga i može puniti velike akumulatorske baterije od na primer viljuškara. Tj. aku baterije koje se pune sa >40A.
Takođe može poslužiti i kao omanji izvor struje za galvanizaciju, do veličine struja koje pokrivaju ED=100%
U svakom slučaju mašina koja zaslužuje ozbiljno sticanje znanja iz oblasti zavarivanja, jer korišćenje te naprave za običnu bravariju je kao uterati najluksuzniju limuzinu u njivu da vuče plugove i ore.
Makso, moram i tebi da kažem da organi za varenje vare, a ta mašina zavaruje :-)
Neko ko je došao u posed takve mašine ne sme da ne zna tu razliku!
Baš tu mašinu ima jedan moj prijatelj, za koga slobodno mogu reći da pripada top klasi zavarivača u Srbiji.
Godinama ga služi odlično i čovek zavaruje vrlo problematične materijale i konstrukcije tim, s' tim što je izuzetan poznavalac materijala i postupaka zavarivanja za alatne zakaljive čelike, koji ispucaju kao staklo kada su zavareni od strane nestručnog lica. Inače "drži" i praksu iz zavarivanja za Mašinski faks u Kg. Zove se Dragan.
Čestitam Makso! Imaš sada profesionalnu mašinu vrhunskih performansi.
Pozz
P.S.
Uz put, cena takve mašine je u to vreme bila reda nekoliko hiljada nemačkih maraka.
Ekstremno izdržljiva mašina za svakodnevni i celodnevni rad u sve tri smene.
Zvali su ga kao rotacioni aparat, a varili su sa njim 6mm elektrode.
Ja sam nekidan probavao sa 1.5mm elektrodom i spustim na 10A i još vario bez 1 faze, pa se onako malo čuje ''šubori'' al vari.
Jedi druge su zezali sa tim aparatom, ovi naštimaju amperažu ispod 50A i vare nešto tanko i sitno i kada budu pri kraju jedan priđe aparatu i samo zavrne amperažu i ono tamo sve propali.
Al opet nemam ja ni takvu mrežu da varim na max.
Moram još kablove zbaviti za njega, čini mi se da su na klemu i kliješta išli kablovi oko 50mm^2, a bili su dugački oko 10m.
Da znam gdje ima kupiti i ove dodatke za argon i ostalo možda bi i kupio da ga skompletiram.