Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aktivno opterecenje sa digitalnom kontrolom
(09-08-2014, 07:12 AM)npejcic Wrote: Macola, Miki, hvala na fenomenalnom objašnjenju i ispravci moje pretpostavke. Sada su stvari itekako jasnije Smile

Meni je kolo, o kome sam pisao, vršilo funkciju da se optereti tiristorski regulator kako bi uvek imao "stabilnih" 300mA i time se tiristori otvarali bez obzira na opterećenje potrošača. Kolo je radilo svoj zadatak odlično, video sam oscilacije, i zanemario dalju analizu da li to tako treba...

Nema na čemu Nebojša.

Ne bi smele da postoje oscilacije na strujnom ponoru koji je ispravno napravljen.
Tretman tog kola je isti kao i kod bilo kog audio pojačavača: pravilan odziv na poremećaj, oscilacije ni u kom slučaju.

Kada se oscilacije pojave, u takvom sklopu, obično nema nekih vidljivih posledica. Veliki ulazni kapacitet mosfeta to izintegrali (op-amp obično raspolaže malom sposobnosti "uznemiravanja" stanja gejta masivnijih mosfeta poput navedenih, jer veliki broj univerzalnih op-amp ima interni strujni limit) pa se to ne prenese nekom bitnom snagom na drejn (struja nema neku posebnu talasnost), ali zato op-amp radi vrlo nelinearano i pitanje je koliko će biti ispoštovana zadata "mera" u čitavom radnom opsegu. A ako se upotrebi op-amp bez strujnog limita, onda isti prediscipira i strada.
I treći moguć slučaj, ako se iza op amp stave neki strujni sleditelji poput emiter folower ili neki drugi sklop koji raspolaže većim strujama, onda se dobije PWM na mosfetu i ukoliko nema snubber-klamp kola, onda mosfet strada.
Sve to naravno ako osciluje sistem. Kada je ispravno kompenzovan, onda je na čitavom sklopu "tišina". Sve radi korektno i analogno, kako treba da radi. Zadata vrednost je ispoštovana u rangu kvaliteta op-amp i tačnosti shunt.

Pozdrav drugar
Reply

Messages In This Thread
RE: Aktivno opterecenje sa digitalnom kontrolom - by Macola - 09-08-2014, 07:44 AM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)