Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Savrsena modifikacija W3DZZ od strane OH2EC
Fina antenica, ovo vredi probati. A moze da se desi da ja bas imam W3DZZ, nisam siguran, moram da proverim Smile

---

Nego jedno pitanje koje me malo buni, prilagodjenje impedance predajnika i antene.
Iskreno i ja sam prvo mislio da antenska kutija ustvari "slaze" predajnik medjutim sto prakticno sto i teoretski nije bas tako.
Ona bi trebala da bude u stanju da popravi SWR i prakticno dovede da se neki dodatni watt snage stvarno emituje u etar.

Antenska kutija nije nista drugo nego transformator impedance, tako?

Recimo da imamo antenu kojoj je kompleksna impedanca na nekoj izabranoj ucestanosti 100ohm a predajnik nam je naravno 50ohm.
Da bi tu situaciju popravili mi moramo da napravimo 1:2 "transformator". Antenska kutija to prakticno i radi samo nije bukvalno trafo unutra nego prigusnica i kondenzator najcesce u T mrezi (T-network).

To bi trebalo da popravi situaciju definitivno sa strane predajnika. Medjutim tu se sad mesa nezgodna stvar sto nam je transmisiona linija (koaksialni kabal) posle kutije i dalje 50ohm pa se taj efekat delimicno pogorsava ali meni je u prakticnim primerima sa antenskom kutijom dolazilo do vece izracene snage u anteni.
Prkticno taj efekat moze da se vidi recimo preko nekog online SDR prijemnika gde se prati signal koji se predaje.

Teoretski, antenska kutija bi trebala da stoji bukvalno na anteni da bi to potpuno imalo smisla ali kao sto je poznato to je skoro nemoguce (ili jako tesko) prakticno napraviti u home-made varijanti ...
Zato se recimo u vojnim konfiguracijama antena direktno kaci na nju (video u nekim ITT sistemima) ili kod nekih radioamaterskih (fabrichih, npr Icom AT-130) kutija ima udaljeno upravljanje preko posebnog visezilnog kabla pa se cela kutija montira na stub.
Reply

Messages In This Thread
RE: Savrsena modifikacija W3DZZ od strane OH2EC - by mikikg - 09-03-2014, 03:13 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)