(08-31-2014, 11:18 AM)Dragan100 Wrote: Sonde trebaju biti dve
GND sondi u ovom primeru ne priključujemo na napravu pod testom, shild sondi je več na GND diff.ampa.
GND sondi spojimo skupa i na krajevima sondi i moraju biti el.izolirane od okoline,
GND naprave pod testom i GND diff.ampa povežemo dodatnim (samo za tu svrhu) vodom i to je taj "zajednički GND"
Ako nisu naprave pod testom sa GND i uzemljenjem kao zajedničkom tačkom,
Na slici su GND sondi priključene zajedno, simbol GND je tu samo za naše bolje razumevanje, inače ne spaja se nigdje, tako spojene GND sondi "vise u zraku"!
@Dragan, na prilozenoj slici se ne vidi ova veza.
Aoje misljenje ako se ovako poveze (GND osciloskopa povezemo sa GND uredjaja pod testom) i ako na uredjaju merimo neki napon u odnosu na GND tog uredjaja, gubimo funkciju diff merenje jer nam je sada jedna sonda na GND koji je zajednicki i za scop i za uredjaj koji testiramo jer smo jedan ulaz diferencijalnog pojacavaca spojili sa GND.
Mislim da ne treba spajati GND scopa i uredjaja pod testom ali u tom slucaju treba voditi racuna o max common mode voltage, tj o maksimalnom potencijalu izmedju ulaznih krajeva diff pojacavaca (vrhovi sondi) i GND scopa.
---------------------------------------------------------------------
Jedan lep diff amp koji ima common mode voltage od +/- 250V je AD629
I lako bi mogao da se upotrebi kao diff amp za osciloskop.
Poz.
(08-31-2014, 11:35 AM)Dragan100 Wrote: Evo kako:
Masa samo jednog čoveka .. i ne masa ljudi... :-)
Ha, EKG
Lepo me podseti. EKG aparati imaju odlican izolacioni diff amp samo je premali BW.
Imam jedan takav u mojoj kolekciji merne opreme i nedavno sam ga detaljno secirao i pregledao