Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pitanja u vezi tutorijala | Programiranje PIC mikrokontrolera u jeziku C
Pa prakticno imas 3 ovakva slucaja:

Code:
1) prototip
int moja_funkcija (int ulazna_variabla);

2) definicija
int moja_funkcija (int ulazna_variabla) {
    //telo funkcije
    //neki code ovde
}

3) upotreba
rezultat = moja_funkcija (123);

Pod 1 je tkz definicija prototipa funkcije. To je vise potrebno samom kompajleru nego tebi, moze da se izbaci ali je pozeljno da se ima.
Pise se isto kao i sama funkcija ali nema telo funkcije. Tu se navodi kog tipa je podatak koji se vraca (onaj prvi int) i koje su ulazne varijable i kojeg tipa (ono sto ide u zagradi). Prototip mora da se poklapa po svim argumentima sa kasnijom konkretnom definicijom te funkcije.

Pod 2 je klasicna definicija funkcije koja radi nesto konkretno. Isto i kao kod prototipa, imas definiciju tipova potaka koji izlaze i ulaze u funkciju ali ovog puta ima i telo funkcije u kojoj pises dodatni code.

Pod 3 je upotreba funkcije. Npr, variabli "rezultat" dodeljujes ono sto je funkcija vratila a ulazni parametar u funkciju (argument) je broj 123.

Funkcije mogu a ne moraju da imaju povratnu niti ulaznu vrednost i onda se koristi "void" (npr umesto int) kod prototipa i naravno definicije.
Reply

Messages In This Thread
RE: Pitanja u vezi tutorijala | Programiranje PIC mikrokontrolera u jeziku C - by mikikg - 08-27-2014, 10:10 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 45 Guest(s)