(08-19-2014, 01:31 PM)Gosha Wrote:(08-19-2014, 01:07 PM)Braca Wrote: Mislim da tu nema nekih zabrana jer se sva njegova zaostavština (dokumenti) nalazi u Teslinom muzeju u Beogradu.
Braco da li si 100% siguran u ovo?
Posle njegove smrti u hotelu Njujorker, njegovu zaostavstvinu je preneo njegov rodjak Mandic (ako se ne varam) u Jugoslaviju. A sta je bilo izmedju toga i ko je sve posetio tu hotelsku sobu, ne znamo.
Naravno, ne mogu da budem siguran u to, ali to je bio njegov testament. Pored toga, u to vreme obaveštajna služba Američke vojske nije bila nešto naročito, a Tesla je već bio skoro zaboravljen. Da su nešto tada vredeli ne bi im bio potreban engleski motor za Mustang P51, a i torpeda bi im eksplodirala pri svakom pogotku, što su postigli tek 1942. godine.
Edit: Medjutim, od "demokratskih promena" iz 2000. godine nema više nikavih garancija da neko nije pretresao tu arhivu.
(08-19-2014, 12:35 PM)buca33 Wrote: 1935. dao instrukcije RolsRojs-u da izradi automobil bez motornog pogona,samo sa 4 el.motora i taj se automobil vozio Njujorkom nekoliko dana bez dolivanja bilo kakvog goriva.(ne znam koliko je tacno,ovo sam procitao u nekom americkom casopisu iz 1936. god, ne mogu da ga nadjem i da postavim)
Ima o tome jedan spis od jednog njegovog rodjaka koji se vozio sa njim. Taj čovek nije imao tehnička znanja i samo je opisao šta se pri toj vožnji dešavalo. Pokušaću da nadjem taj dokument...