08-02-2014, 06:05 PM
(08-02-2014, 05:12 PM)azecevic Wrote: Jedan od svetlih primera proizvodnje u Srbiji si i ti Nebojša.
Aco, hvala ti na komplimentu.
Bez lažne skromnosti, drago mi je da firmu u kojoj provodim veći deo svog vremena ljudi prepoznaju kao dobar primer da se neko uopšte bavi proizvodnjom elektronike i to u segmetnu gde su kinezi itekako prisutni (recimo segment kartičnih sistema).
Bio bih zadovoljniji da nas ima više. Smatram da zdrava konkurencija može uticati na boljitak i ako nas je više lakše se pravi "prodor" na neka nova tržišta. Ovako spadamo u statističku grešku, pa nam carine, pošte itd. rade šta im se prohte.
Što se tiče DAC-a, RaspyPlay3 modul sam izborio (mada taj proizod uopšte ne smatram iz tehničkog ugla posebnim, datasheet i pljus na PCB) da se nađe na Volumio sajtu i RuneAudio (pogledajte novi RuneAudio OS v0.3alfa) dok je Volumio admin na svom Blogu opisao i sam uređaj.
Dosta njih su me kontaktirali iz inostranstva oko kupovine. Međutim, povukao sam se prilično iz toga jer je za sada prekomplikovano rešavati PayPall i ponajviše slanje hardvera van Srbije itd.
U svakom slučaju ohrabrujem ljude da budu preduzetnici i da unovče svoj proizvod-ideju na bilo koji način. "Outsoursing" je zgodan, ali po meni možemo mnogo više i u domenu izrade hardverskih proizvoda.
Ako nas ima više verujem da u nekom momentu se može lobirati da se carina malo uredi u našu korist. Atestiranje uređaja je posebna priča. Ovako tu-i-tamo poneko ako se pojavi, birokratija ga oduva!
Da ne dužim previše. Ništa nismo lošiji od stranaca. Da nije demagogija, moj simbolični proizvod (RaspyPlay3) je na istoj stranici i u rangu sa strancima, raznoraznim EU-USA, što mi je i bio CILJ. Ekonomska vrednost mi uopšte nije bitna.
Zato Aco, samo hrabro i zasuci rukave!
Što se tiče znanja elektronike, veruj mi da sa uživanjem čitam tekstove mnogih ljudi sa ovog foruma i učim svakodnevno nove stvari.