Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Potrebna donacija za malog lampaša :-)
(05-14-2014, 09:12 PM)Macola Wrote: Nego, skinuo sam šemu od svog maleckog lampaša.

Nije mi bilo lako pošto sam ga pravio ovako:

Napakovao sam ga za jednu noć, pre par decenija..
Sastavio sam ga od onog što sam imao tada pri ruci, sutradan natrimovao da solidno svira, i to je to.

Evo šemice:

Komponente nisu kritične. Moj komad ima izlazne trafoe od starih radija, mrežni trafo takođe od starog radija. Čak trafoi nisu od istih modela radija i nešto se malo fizički razlikuju, no tu je jaka povratna veza sredila te malene razlike.

Neki od vas su čuli da to i ne svira tako loše, mada nismo imali odgovarajuće zvučnike za tu vrstu pojačala...
Ono što ga razlikuje od priličnog broja lampaša je da ima sasvim solidan i čvrst bas, sasvim solidne visoke, vrlo pristojnu prostornu sliku.
Sve je to zbog jake globalne NFB i trimovanja iste, samo to.
Zbog oporavka krajeva opsega i boljeg faznog stava, žrtvovana je čitava 1/5 moguće izlazne snage.

Veza je skoro klasična, osim Zobel na primaru (koji i nije uobičajen na tim trafoima od radija) i što ima "tvrdu" globalnu povratnu vezu sa HF kompenzacijom i dosta nisku ulaznu impendansu za lampaša (47K) jer sam ga pravio za CD plejer, i to je tada bio neki Kenwood koji je imao baš veliki izlazni nivo.
Posle me je mrzelo da ga otvaram i bilo šta menjam.

Stabilizatori su sa par Mosfet-a. U njemu je 2SK685, ali ne mora taj, može i neki IRF za bar 400V i bar par ampera. Uopšte nije kritično.

Ukoliko bi neko hteo da ga proba bez globalne NFB, dovoljno je samo da se ukloni R12. Tada će razviti svih 5W i imati mnogo veće pojačanje.
Naravno, zvučaće tada kao i svaki obični SE sa EL84 od 5W.
Onda kada sam ga napravio, bio sam stavio dupli prekidačić, kojim sam po želji ukidao globalnu NFB, radi demonstracije njene moći.

Naravno, svi do jednog koji su slušali taj eksperiment, a bilo ih je poprilično i to sa veoma različitim ukusima, složili su se na keca da globalna NFB izuzetno ispravlja stvari.
To je tada bio neki moj vid borbe oko fame sa "no feedback" A class SE pojačalima...

To je to.

Pozz

Svidja mi se, stabilisan napon 2. resetke. Samo mi nije jasno zasto jos i 680R na red sa 200V, zar ne bi trebao i taj napon da bude priblizan anodnom eventualno 10ak Volti manje?

Kako si dosao do onog Zobela, odokativno ili si merio? Moram da priznam da to jos nisam video, znam da treba staviti neki mali blok kondenzator za izuzetno visoke napone da pokupi spiceve i brljotine, ali Zobel nisam video. Verovatno je to neka fora iz HF tehnike Dodgy

ECC82 jeste dobar izbor (mada kazu da ispod 10mA po sekciji nije ono sto moze da bude), ali sa NFB njeno pojacanje je dovedeno u pitanje pa mislim da bi tu mozda bolje legla ECC 83. Tu varijantu (83+84+trafo iz radija) sam cuo (kod Davinica) u verziji gitarskog ampa ali ima prilicno lep i mocan zvuk.

Cenim da to na osetljivijim zvucnicima moze opasno dobro da svira, zato sam i poceo da razmisljam o osetljivim FR zvucnicima sa spartanskom skretnicom na bass helperu.

Za moje lampasce sa EL 84 sam pripremio 6N6P. Prilicno je nahvaljena kao drajverica, ali ona trazi ozboljne struje (~20mA po sekciji) za dobar zvuk. Takodje, imam i izlazne trafoe namotane (bas za EL84) na Iskrinim dvostrukim C jezgrima ne velikog preseka i tu bi trebao da probam sa i bez NFB jer onako odokativno mi se cini da ce faliti basa (sto bi NFB mogla malo da popravi), ali o tom potom.

Ono sto ce biti sustinska razlika je da ce moje pojacalce imati direktno grejanu ispravljacicu sa L ulazom, dosta uF i prilicno gabaritniji mrezni trafo, ali cu i ja odraditi tvrdo stabilisano napajanje za 2. mrezicu sto je (po recima boraca sa visokim frekvencijama) mnogo bitnija stvar nego stabilisani anodni napon za izlaznu cev. Mada ce mi L ulaz odraditi prilicnu stabilizaciju anodnog napona.

Doci ce vreme za okrsaj, pa da vidimo cija majka crnu vunu prede Tongue Big Grin
Mislim da ce morati onaj Mark Levinson da stupi u akciju tada Cool
Reply

Messages In This Thread
RE: Potrebna donacija za malog lampaša :-) - by BeliNinja - 05-19-2014, 07:58 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 11 Guest(s)