Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Foto-postupak sa "uradi sam" oslojavanjem : Iskustva
<p>acivoj,nole,ime,hvala vam na moralnoj podršci,znači to ali stvarno!</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>micro,hvala na uputstvima,probaću promijeniti natrijum hidroksid.&nbsp;</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>za oslojavanje koristim foto-lak koji se dobro ponašao prije mjesec i po,tad sam uradio pristojne pločice a poslednja mi je bila neuspjela samo zbog loše štampe.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>osvjetljenje sumnjam da je loše,koristim 150W živinu sijalicu na oko 35-40cm udaljenosti i baš to osvjetljenje mi je na prethodno navedenoj pločici tako osvjetlilo da je svaku i najmanju poru na štampi pokazalo i na ojedenom bakru pa je naizgled odlična pločica okrenuta ka svjetlu zapravo bila fino sito od bakra.&nbsp;</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>kad se nađem u ovakvoj situaciji kao da naiđem na zid i nema dalje. nekako ne vjerujem da je do sijalice ni da je ona smanjila uv zračenje pa bi nju prvu izbacio iz sumnjičenih.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>predložak takođe ne vjerujem da je krivac jer da je uv-neprovidan ne bi radio ni kod Vlada021 a on sa istim tim predlošcima radi fine pločice.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>ostaju mi lak i natrijum-hidroksid kao osumnjičeni.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>lak sam prskao na prethodno takođe prskanu pločicu,ali sam je prije poslednjeg prskanja oprao sa merom(abrazivni prašak poput nekadašnjeg vim-a) u toploj vodi do čistog bakra. zatim je dobro osušio,poprskao foto-lakom i sušio u polutami uz pomoć 1kW fena (ali baš 1kW,nije reklamni kilovat) u trajanju od 15 minuta. sve mi je izgledalo skroz normalno i ok.&nbsp;</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>ohlađenu pločicu stavio pod predložak pa između dva komada stakla pa pod lampu.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>natrijum hidroksid rastopio u toploj vodi,potopio pločicu i gledao kako se ništa ne dešava.&nbsp;</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>prvo,vodovi se uopšte nisu poznali nakon osvjetljavanja kako se znaju poznati. natrijum hidroksid je pakovan u duple kesice i granule su neslijepljene,fino odvojene pa i njega nekako izbacujem kao sumnjivca.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>ostaje mi taj utisak nepoznavanja nijanse vodova nakon osvjetljavanja i to sumnju baca na lak - ali opet je li moguće da se pokvari lak koji je stalno stajao na +18°C sa rokom trajanja do oktobra 2014? ZerO je koristio neki i godinu dana nakon isteka i sve mu je bilo 0k,jesam li ja baš toliki baksuz pa da kod mene neće da radi iako je u roku? pa i ako je tako,šta i ko će mi garantovati da mi se isto neće desiti i sa novom bočicom od 15e? nije da cjepidlačim i da sam baš cicija,ali nisam baš rad ni da bacam 15 po 15 evra tražeći "onu pravu" jbg. svaka bočica mi plaća internet,ili pola struje,ili par mjeseci vode. uostalom,samo bi budala sipala pare u možda-jeste-možda-nije-šupalj novčanik.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>foto-postupak sam počeo raditi baš zbog ujednačenih i dobrih rezultata a ispostavlja mi se kao veliki problem sa tri nepoznate.&nbsp;</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>toner-transfer je takođe lutrija,jer danas je ustaljenost kvaliteta izgleda veliki problem pa i on (toner-transfer) zavisi od kvaliteta papira,samog štampača i na kraju podešenja kojeg ona fina curica uradi prije štampanja. na kraju opet ostanem nerijetko kratkih rukava i još kraćih živaca.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>pa sad budi pametan...</p>
Bože,daj svakome pameti - ni mene ne zaboravi...
Reply

Messages In This Thread
Foto-postupak sa "uradi sam" oslojavanjem : Iskustva - by HomeMadeAudioProject - 02-22-2014, 10:08 AM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 32 Guest(s)