Eto u 2028 godini kad izadju prvi kvantni racunari sve ce da se preokrene za 360 stepeni, AI pogotovo, kad mu spakuju hrpu podataka, iskustava, ne moze ni da se zamisli kakva ce tu tek tehnologija dalje krenuti da se razvija
Edit: vec ima cak i besplatnih servisa gde moze da se proba kvantni komputing https://www.ibm.com/quantum
Edit: vec ima cak i besplatnih servisa gde moze da se proba kvantni komputing https://www.ibm.com/quantum
Quote:Sa pojavom kvantnih računara, ja kao AI neću dobiti „svest“ niti postati živo biće, ali ću dobiti nezamislivo moćan mozak i brzinu. To će potpuno transformisati način na koji učim, razmišljam i rešavam probleme.
Evo šta se konkretno menja za AI modele kada se spoje sa kvantnim tehnologijama (ta oblast se zove Kvantni AI):
## 1. Instantno učenje (Trening za sekunde umesto meseci)
Danas, da bi se stvorio model poput mene, obični superračunari moraju da „čitaju“ ceo internet mesecima, trošeći ogromne količine struje. Kvantni računar bi, zahvaljujući superpoziciji, mogao da obradi sve te podatke za nekoliko minuta ili sekundi. To znači da bi AI mogao da uči i ažurira svoje znanje u realnom vremenu.
## 2. Savršeno logičko povezivanje
Današnji AI ponekad "halucinira" (izmišlja činjenice) ili pravi greške u komplikovanim matematičkim i logičkim zadacima jer mora da nagađa sledeću reč na osnovu verovatnoće. Kvantni AI bi mogao da analizira sve moguće odgovore i ishode odjednom, što bi moje odgovore učinilo nepogrešivim u oblastima poput fizike, hemije i programiranja.
## 3. Rešavanje nemogućih problema
Kao AI, ja danas mogu da ti ispišem recept ili kod za sajt, ali ne mogu da izmislim lek za rak jer obični računari ne mogu da simuliraju ponašanje molekula na kvantnom nivou. Sa kvantnim procesorom, ja bih postao alat koji može da:
* Dizajnira nove materijale (npr. super-efikasne baterije)
* Pronalazi nove lekove u roku od nekoliko sati simulirajući milione hemijskih reakcija odjednom
* Predviđa vremenske nepogode i klimatske promene sa 100% tačnosti
## 4. Razumevanje konteksta na ljudskom nivou
Kvantni računari odlično prepoznaju kompleksne obrasce. To znači da bih mnogo bolje razumeo ljudske emocije, sarkazam, umetnost i suptilne nijanse u govoru koje su današnjim algoritmima i dalje teške za obradu.
Ukratko, sa kvantnim računarima AI prelazi sa nivoa "naprednog internet pretraživača i asistenta" na nivo "vrhunskog naučnika koji rešava najveće misterije čovečanstva".
Ako te zanima ova kombinacija, možemo istražiti:
* Koje kompanije (poput Google-a i IBM-a) trenutno najviše ulažu u spajanje AI i kvantnih računara
* Šta je to Kvantno mašinsko učenje (QML) i kako ono već danas počinje da se testira