(08-30-2026, 01:17 AM)Macola Wrote: @Ognjan,
Impresioniran sam tvojim radom!
Pretpostavljam da se baviš industrijskom elektronikom, a ja sam se tim bavio decenijama i možda imam još neke "kolačiće" iz te oblasti.
Napiši sa kakvim se problemom srećeš i možda mogu pomoći na sličan način kao sa ovim IO16 ekspanderom.
Pozdrav
Ajme, Macola, ne hvali me toliko, uobraziću se
Nije to nista posebno, samo jos jedna pcb, od bezbroj koje sam isprojektovao, u proteklim decenijama...
(početak bio negdje 1981.god.)Oduševila me tvoja ideja sa optokaplerima: A-B pozicije za NPN-PNP i okretanje za ulaze, pa sam to sve arhivirao, znajući da će zatrebati jednog dana!
Uvijek sam pravio pcb da budu što je moguće univerzalnije, a ovo je genijalno univerzalno rješenje za digitalni I/O.
Nikad nisam volio raditi po terenu, tako da sam praktično bježao od industrijske elektronike godinama. Ipak, sticajem okolnosti radim, između ostalog, već skoro 15 god. elektronike za samouslužne perionice, ali samo tajmer ploču, koja ide u boks, na kojoj su displeji, releji, a kače se tasteri i žetonjera.
Sobzirom da je dobro urađena, vrlo povoljna i odlično prihvaćena na tržištu, po čitavom ex YU prostoru, odlučio sam da razvijem i kompletnu automatiku za upravljanje perionicom, sa daljinskim nadzorom preko telefona/tableta/pc računara...
Nakon 2 god. rada, čitav taj sistem je izrastao u vrlo ozbiljan projekat, sa gomilom mogućnosti koje ne nude ni najjači evropski proizvođači u ovoj oblasti.
Teško mi je ukratko to opisati, ali pokušaću.
Sve je umreženo kroz klasični ethernet i MQTT protokol
Sistem se sastoji od:
- Linux servera sa web aplikaciom za podešavanje, upravljanje i daljinski nadzor
- IO Controller ploče (MQTT prot. sa serverom), na koju se (preko SPI) spaja više ovih IO16 ploča, za pokretanje ventila, pumpi,...
- CarWashPanel ploče za boksove, sa displejima i klasičnim ili kapacitivnim tač tasterima (opciono)
- Mjenjačnica ili kiosk za naplatu, sa opciom za elektronski prenos uplate u boks (bez žetona), i naplatu preko kreditne kartice
Sve ploče se potpisuju sa serverom preko digitalnih ključeva, tako da kopiranje SD kartice ne znači ništa.
SERVER:
- NGINX server, mini SQL baze, python, flask, YAML format zapisa parametara radi bekapa i prenosa na drugi sistem
- Pristup izvana obezbijeđen kroz VPN mrežu, sa Tailscale i Claudflare tunelima na zakupljenom domenu cws-ng.org , tako da se kod korisnika ne mora nista podesavati na ruteru, nema nikakvog otvaranja portova i sličnih zajebancija!
- Linux serveru samo treba omogućiti spajanje na internet, nebitno je kakva je mreža kod korisnika i šta sve ima na njoj.
- Web aplikacija omogućava podešavanje parametara, testiranje, upravljanje i nadzor, bez instalacije bilo kakve aplikacije ili softvera na telefonu/tabletu/računaru
- Upotreba RFID kartica, sa raznim opcijama, podesivim na nivou kupca (pripejd, postpejd, kredit...)
- Vođenje evidencija o svim transakcijama na karticama (dopune, korištenje, statistike...)
- Omogućena 3 nivoa pristupa:
1 - za vlasnika (vidi statistike, promet, trenutno stanje itd.)
2 - za servisera/instalatera sistema (može vršiti konfigurisanje i podešavanja svih parametara rada, testirati funkcije, vidjeti greške, uključiti/isključiti boksove, itd.)
3 - za admina (podešavanje mrežnih parametara, daljinski apdejt firmwera na svim pločama boksova i IO kontroleru, promjena funkcije pojedinih ploča /o tome kasnije/, praćenje mqtt saobraćaja na mreži, itd.)
- Logovanje i pregled grešaka u sistemu, do tog nivoa da se prijavljuje neispravan segment na RGB LED displeju (zna se koji boks, koji displej, koji segment i koja boja je neispravna
Da, displeji su sada RGB tipa, pa se boja podešava po želji kupca.- Kod mene je izgrađen i pokrenut fleet server, koji automatski prati dostupnost i stanje svih servera na perionicama, zauzetost procesora, RAM-a, radi automatski bekap baza u noćnim satima...
IO Controller:
- Ploča bazirana na STM32F103, sa ethernet i MQTT komunikacijom, koja preko SPI upravlja sa IO pločama (broj ovih ploča zavisi od veličine perionice, tj. broja boksova)
- Dijagnostički UART port, RS485, I2C, i nešto digitalnih IO, da se nađu, ako zatreba za neku drugu upotrebu tj. da bude što univerzalnija

- Ploča se prijavljuje serveru i razmjenjuje digitalni potpis, da bi mogla da radi
- Bootloader sa ethernet komunikacijom, za daljisko flešovanje novog fw. na ploču
CarWashPanel ploča - jedna ploča sa 4 funkcije!
===============================================
- STM32F103, ethernet, MQTT
- Digitalno potpisivanje sa serverom i bootloader sa eth. kom. za flešovanje fw.
- Displeji sa 3 ili 4 RGB 7-seg. cifre 70mm
- Ulazi za mehaničke ili kapacitivne tač tastera, žetonjeru i akceptor
- USB C konektor
- CcTalk interfejs
- do 7 releja
Može se koristiti kao:
1) Ploča za boks perionice - na serveru se definišu funkcije tastera i zauzima potreban broj I/O portova na IO ploči
2) Ploča za usisavač (rele 16A za motor), ali ne zauzima IO prostor jer nema potrebe za tim
3) Ploča za mjenjačnicu - može se spajati akceptor, žetonjera i hopper, za isplatu žetona
4) Koisk za naplatu - vrši naplatu, kao i mjenjačnica, ali ne izbacuje žetone nego omogućava da se tasterom izvrši transfer uplate direktno u boks, u koji ste već parkirali vozilo. Signalizira na tasterima zauzete, slobodne i neaktivne/isključene boksove (ako ih ima).
Izbor između ove 4 funkcije vrši se na serveru jednim klikom i selekcijom željene funkcije! Ploča se resetuje i podigne u novoj ulozi. Vrlo korisno, npr. ako se desi negdje da stane mjenjačnica ili kiosk, praonica ne može da radi, dovoljno je prebaciti ploču sa nekog usisavača na mjenjačnicu, daljinski se setuje druga funkcija i sve dalje radi! Ili isto tako za boks, koji donosi više od usisavača.
Hardver:
========
Za server je sasvim dovoljan rPi 3B, a za one koji će reći da je to problematično zbog SD kartica, napomenuću da koristim 8GB Industrial verzije i sa njima nemam nikakvih problema, a ko želi sada ima i drugih opcija, znate već i sami...
Na kraju, šlag na torti
Čitav ovaj sistem je izgrađen u 2 verzije, kao klasični server i kao aplikacija koja se integriše u Homa Assistant!
Vjerovatno svi znate šta to znači i kolike mogućnosti otvara, za integraciju svih mogućih senzora i pravljenje korisničkih automatizacija......
Ako se koristi npr. i video nadzor, kroz neku HA integraciju, sigurno da mora ići i jači server...
www.cws-ng.org
Uskoro ću priključiti par ploča koje će raditi kao demo, kod mene u firmi, i biće vidljive sa test.cwg-ng.org ili haos-test.cws-ng.org
Evo i par fotki... Kerher perionica u BL je bila prvi kupac, pa evo kako to izgleda kod njih
Ovo je IOC
i ovo je Panel ploča i tač tasteri
Feet server
Statistika