07-06-2026, 08:29 PM
(07-06-2026, 06:46 PM)zare Wrote: Kao što ti pojas u kolima zatreba jednom u životu ili nikada. Ili dobre gume i kočnice. Ali ako ih tada kada jednom zatrebaju nemaš...
slučaj kad sam svoju rođenu decu naučio zašto se nose zaštitni pojasevi u automobilu iako sede na zadnjem sedištima- indirektno: letnje doba vozimo se otvorenih prozora između Zemuna i Batajnice, u retrovizoru vidim saobraćajnog policajca na motociklu koji nam prilazi i pažljivo prati ko je vezan pojasom a ko nije. koji od njih dvojice je bio na sedištu za maloletnu decu a koji nije. teško je to realno objasniti deci. međutim taj isti saobraćajni policajac na motoru nam je pokazao da se zaustavimo na bezbednom mestu da bi nas kontrolisao. sišao je sa motora tražio dokumente i pogledao u svu trojicu. kaže lepo je što ste se vezivali sva trojica. ja mu na to kažem daj reci ovoj deci kolika bi bila kazna da nismo. cifra je bila ta da je umalo dohvatila cenu Sony PlayStation 5 u to vreme da nismo bili sva trojica vezani, jer se cena dupla ako su u pitanju deca. greška u poenti je bila ta što su deca na pogrešan način shvatila zašto trebaju da vezuju pojas i zašto trebaju da imaju još ono dodatno sedište ako su... mlađe od lakši od... po zakonu. hajde ti objasni malom Milošu da mu je baš potrebno ono dodatno malo sedište ispod dupeta pa onda još i pojas preko prsa da bi bio siguran, u tom trenutku Mitru odraslijem da mu ne treba to sedište ispod dupeta ali da opet mora da ima taj crni pojas preko prsa. nekada stvari izgledaju banalno ali najčešće je jako teško ubediti prosečnog Srbina šta je dobro za njega, i ako ga zapravo ne košta ništa......
.
drugi slučaj ja kao taj neki prosečan Srbin pobunim se u nekadašnjem hotelu intercontinental. zahtev je bio da nosim ono spider-man odelo sa 3 m zateznom trakom u slučaju pada vezanom za vrh skele visoke 2,5 m unutar sobe koja se i dan danas iznajmljuje zgrade koja se danas zove Crown Plaza. šlem prsluk zaštitni zaštitne radne cipele sve ok, ali šta mi je u tom momentu značilo imati zateznu traku zakačenu na 2,5 m visoku skelu a zaštitna traka dužine 3 m? dakle trebao bi da propadnem svojim telom dublje od ne samo 3 m nego i za dubinu prsa da bi to tek počelo da reaguje i ima smisao? mlada dama koja je u tom vremenu imala dužnost da prati sigurnost na radu na to pitanje nije imala drugi odgovor osim "propisi su propisi". 😁
što se tiče majstorluka, voleo bih da vas sve vidim svi vi koji ste pisali u prošle dve tri stranice, da dođete i da pogledate kako se danas rade zgrade u Nemačkoj, inače barem kako kontam osnovi tehničke perfekcije ne samo u Evropi nego u svetu. za ono što mi Miki kaže "Ma to prolazi" kod nas bi ostali bez posla, a na tome se danas Nemačka gradi. još jedan deo razloga doduše mali deo razloga zašto sam danas zatražio i potpisao raskid radnog ugovora u firmi u kojoj sam poslednjih godina radio a i u celoj Nemačkoj. po povratku u Srbiju planiram da radim nešto sasvim treće, a u međuvremenu da saberem misli utiske i iskustva pa da skontam kuda dalje.
nadaleko se slažem sa opaskom da su dva mozga pametnija od jednog, da četiri oka vide više od dva, da je lakše raditi u paru a još lakše saslušati savet pa makar on bio i nekoristan-jer i on kao takav neretko ume da stvori neku sasvim drugu perspektivu, pogled na trenutno stanje.
najopasnija i najporaznija stvar je kad čovek pomisli da je samo on pametan i da sve zna. kažem iz iskustva.
"jedino nešto što je Bog svim ljudima ravno ravnomerno raspodelio je : pamet - niko se nikada nije tužio da je dobio premalo."
Bože,daj svakome pameti - ni mene ne zaboravi......