Sećam se (kroz maglu) situacije pre jedno 20 godina kad smo na postojeću instalaciju centralnog grejanja na čvrsto gorivo, dodali gasni kotao. Ventilima su kotao na čvrsto odsekli od ostatka (ćale je hteo da bude još neko vreme u sistemu, jer nikad se ne zna...), a trebali su dodati i linije za još jedan radijator i povezali ga tu negde oko kotla za čvrsto. I baš tada ja naiđem za vikend, sa studija, pogledam ono kako je spojeno i rekoh im da taj radijator neće da greje ako je aktivan kotao na čvrsto. Oni krenuše da se smejure, daj batali nas momče, idi juri sojke... I nakon odrađenog posla da se sve proveri...
... Reč nisu rekli, savili glave, dođoše sutra da poprave...
A lik krenuo bio da vari jednu cev pod kosinom, crne cevi, ugao manji od 45, i moj ćale mu reče da nema šanse da to odradi. Ovaj se mučio i mučio, moj matori od muke ode da šeta... Od tada, ako ne mogu sam da završim posao, uvek pratim šta se radi. Ako im smetaju moje dobronamerne kritike i sugestije, samo se pozdravimo.
Inače mi je ćale bio opasan majstor
i dobro je krao zanat u to vreme - pravio stone stege, kompresor za farbanje, stonu brusilicu sa motorom iz nekog bolničkog uređaja, mešalicu s kojom su pola kuće sazidali, mašinu za savijanje lima, izvario kompletnu konstrukciju krova, sam je vodu radio u kući i po dvorištu, šahte, pločice, fiću rasturi do zadnjeg šrafa, izvari i ojača patos, vrati sve nazad... I pamtim ne samo on, već je i većina ljudi iz komšiluka bila jako sposobna za mnoge stvari. I pored svih obaveza, družili se, bili su lovci, čuvali ribice (sećam se kad smo išli po tubifeks), ribolovci, čuvali zečeve, golube, terijere, bretonce... Bili su daleko sposobniji no što je to slučaj danas.
... Reč nisu rekli, savili glave, dođoše sutra da poprave...A lik krenuo bio da vari jednu cev pod kosinom, crne cevi, ugao manji od 45, i moj ćale mu reče da nema šanse da to odradi. Ovaj se mučio i mučio, moj matori od muke ode da šeta... Od tada, ako ne mogu sam da završim posao, uvek pratim šta se radi. Ako im smetaju moje dobronamerne kritike i sugestije, samo se pozdravimo.
Inače mi je ćale bio opasan majstor
i dobro je krao zanat u to vreme - pravio stone stege, kompresor za farbanje, stonu brusilicu sa motorom iz nekog bolničkog uređaja, mešalicu s kojom su pola kuće sazidali, mašinu za savijanje lima, izvario kompletnu konstrukciju krova, sam je vodu radio u kući i po dvorištu, šahte, pločice, fiću rasturi do zadnjeg šrafa, izvari i ojača patos, vrati sve nazad... I pamtim ne samo on, već je i većina ljudi iz komšiluka bila jako sposobna za mnoge stvari. I pored svih obaveza, družili se, bili su lovci, čuvali ribice (sećam se kad smo išli po tubifeks), ribolovci, čuvali zečeve, golube, terijere, bretonce... Bili su daleko sposobniji no što je to slučaj danas.