03-22-2026, 10:16 AM
Jedan naš drugar sa foruma, čiji nadimak ukazuje na poznavanje dalekoistočnih borbenih veština
, formira laboratoriju za audio merenja, a meni je pripala čast da ispitam dve sveže prinove: Viktorov oscilator i ADC Cosmos E1DAiso, Grade A.
Viktor prodaje ovu verziju oscilatora već par godina, a razlika između njega i mog primerka iz 2015. godine se sastoji od optimirane pločice, OPA1656 umesto LME4562 i boljih pasivnih komponenata.
Gore pomenuti ADC ima ugrađenu dvostruku USB izolaciju, a klasa A je druga u rangu po pragu šuma (moj ADC je Grade B, razlika je 1 do 2dB).
Inače, Ivan na zalihi ima samo još pet komada u klasi 0, sve ostalo je rasprodato. Ima ih kod drugih prodavaca, ali po bezobrazno visokim cenama - jedan čak traži 350 + 225 US$ za transport!
Rezultati merenja: kombinacija gore pomenute dve komponente ima neizmerljiv THD - drugim rečima, THD je na nivou šuma mernog sistema (oscilator, elim. filter, Gronerov LNA i ADC), i to pri maksimalno mogućoj rezoluciji u REW.
Spektar u prvom prilogu je izmeren pri izlazu od 2Vrms iz oscilatora, ADC taktom od 768kHz, dužinom FFT od 4M (max. FFT gain) i 1024 koherentna osrednjavanja.
Opterećenje je oko 1k8 (ulazna impedansa elim. filtera).
Drugi harmonik se nazire na -173dBc (-123 - 50dB), što ni teorijski nije moguće, tj. radi se kombinaciji stohastičkih procesa na nivou šuma.
Više informacija bi se moglo dobiti kros-korelacijom, tek da se zadovolji radoznalost, jer od toga nema praktičnih koristi.
Mrežne smetnje na 50 i 350Hz nisu problem, jer je oscilator izmeren na stolu, bez ikakvih zaštita.
Za poređenje, spektar u drugom prilogu se odnosi na moj primerak oscilatora iz 2015. godine, izlaz iz bafera, 2Vrms. Drugi harmonik je na -159, a treći na -167dBc.
Ko zna, možda je u Kragujevcu na vidiku referentna laboratorija za naš forum
VO_2026_Vout_2V_NGLNA.jpg (Size: 256,64 KB / Downloads: 11)
VO_2015_Buffer_Vout_2V_NGLNA.jpg (Size: 264,26 KB / Downloads: 11)
, formira laboratoriju za audio merenja, a meni je pripala čast da ispitam dve sveže prinove: Viktorov oscilator i ADC Cosmos E1DAiso, Grade A.Viktor prodaje ovu verziju oscilatora već par godina, a razlika između njega i mog primerka iz 2015. godine se sastoji od optimirane pločice, OPA1656 umesto LME4562 i boljih pasivnih komponenata.
Gore pomenuti ADC ima ugrađenu dvostruku USB izolaciju, a klasa A je druga u rangu po pragu šuma (moj ADC je Grade B, razlika je 1 do 2dB).
Inače, Ivan na zalihi ima samo još pet komada u klasi 0, sve ostalo je rasprodato. Ima ih kod drugih prodavaca, ali po bezobrazno visokim cenama - jedan čak traži 350 + 225 US$ za transport!
Rezultati merenja: kombinacija gore pomenute dve komponente ima neizmerljiv THD - drugim rečima, THD je na nivou šuma mernog sistema (oscilator, elim. filter, Gronerov LNA i ADC), i to pri maksimalno mogućoj rezoluciji u REW.
Spektar u prvom prilogu je izmeren pri izlazu od 2Vrms iz oscilatora, ADC taktom od 768kHz, dužinom FFT od 4M (max. FFT gain) i 1024 koherentna osrednjavanja.
Opterećenje je oko 1k8 (ulazna impedansa elim. filtera).
Drugi harmonik se nazire na -173dBc (-123 - 50dB), što ni teorijski nije moguće, tj. radi se kombinaciji stohastičkih procesa na nivou šuma.
Više informacija bi se moglo dobiti kros-korelacijom, tek da se zadovolji radoznalost, jer od toga nema praktičnih koristi.
Mrežne smetnje na 50 i 350Hz nisu problem, jer je oscilator izmeren na stolu, bez ikakvih zaštita.
Za poređenje, spektar u drugom prilogu se odnosi na moj primerak oscilatora iz 2015. godine, izlaz iz bafera, 2Vrms. Drugi harmonik je na -159, a treći na -167dBc.
Ko zna, možda je u Kragujevcu na vidiku referentna laboratorija za naš forum
VO_2026_Vout_2V_NGLNA.jpg (Size: 256,64 KB / Downloads: 11)
VO_2015_Buffer_Vout_2V_NGLNA.jpg (Size: 264,26 KB / Downloads: 11)