Ima tu svega, moze to da radi a moze i da ne radi kako treba, ne znam ni sam, nebi da rizikujem, meni je vise briga da budu fazno uskladjeni a bojim se da nece biti jer dok AC prodje kroz prvu zavojnicu dobice sigurno neku malu promenu koja ce da se odrazi na drugi zvucnik pa sigurno i neko fazno pomeranje tako da onda oba nece raditi striktno simetricno, a i sve je duplo, ukupan impulsni odziv je duplo duzi, i sve ce da se odrazi na kostanje filtera, nece biti jednostavno uskladiti onda srednjetonac a posebno visokotonac ribonski koji je po prirodi izuzetno brz, onda bi trebao i srednjetonac i visokotonac dodatno da usporavam, da radim steped bafle, da komplikujem skretnicu i sta ti ja znam, nebi da rizikujem. Evo i AI nagovestava da je paralela pozeljnija od serije
Quote:Prvi zvučnik sa Le = 0.62 mH će, u seriji, videti ukupni induktivitet kola od 1.24 mH, što će ga filtrirati na višim frekvencijama.
Drugi zvučnik, s druge strane, će kroz svoju zavojnicu "proći" bez direktnog uticaja induktivnosti prvog zvučnika, zato što je u seriji i ne "osjeća" direktno Le prvog zvučnika, ali će i dalje biti pogođen ukupnom impedansom kola.
Međutim, ako želimo da oba zvučnika rade što više kao "isti", šta možemo da uradimo?
Povezivanje u paralelu: Ako povežeš zvučnike u paralelu, svaki od njih će "videti" istu impedansu i biti manje podložan razlici izazvanoj induktivitetom.
Korišćenje odgovarajućih filtera (crossover-a): Postavljanje filtera na ulaz kolu može pomoći da se uravnoteži frekventna reakcija.
Koristi identične zvučnike i simetrično povezivanje: Ako želeš da rade isto, najbolje je koristiti identične zvučnike sa sličnim parametrima i povezivati ih u način koji minimizira razliku u impedansi i filtraciji, na primer u paralelu ili s odgovarajućim crossover-om.
Zaključak:
U seriji, zvučnici nisu potpuno simetrični zbog efekta induktivnosti prvog zvučnika na drugi.
Da bi radili što simetričnije, preporučljivo je koristiti paralelno povezivanje ili odgovarajuće filtere, a ne samo serijsko.