Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Electronics WorkBench - alati koje treba imati svaki elektronicar
U nezaobilaznoj temi alata koji treba svaki elektronicar da ima je i ESR metar (nije ultra precizan kao LCR metar ali je odlican i stedi vrijeme kod testiranja elektrolita na PCB i van PCB--a).

Ovaj mali ali vrlo mocan ESR meter je vrlo praktican jer samo se spoji elektrolitski kondenzator i za sekundu-dvije se na displeyu pojave rezultati mjerenja kapaciteta i ESR-a.

Kada sam nedavno popravljao jedan synology nije se nikako htio upaliti a drugi synology se upalio pa ugasio i tako u loop.

Brzom dijagnostikom sa ovim ESR metrom nasao sam dva elektrolitska kondenzatora ciji je ESR bio 17ohma i 34ohma! Odmah sam odlemio elektrolite van PCB-a, testirao ih ponovo i dobio iste rezultate! Zamjenio elektolite sa novim i eto oba synology proradila i rade ko novi.

Dakle sa ovim ESR metrom trebalo mi je pola minute da nabrzinu na PCB testiram nekoliko elektrolita i odmah mi je instrument pokazao koji je neispravan. Tako da se ovaj instrument iako je malo skupi za svoju cijenu isplati se vec kod prvog servisa elektronike.

Kupio sam i dvije vrste adaptera za SMD i TH nozice elektrolitskih kondenzatora pa npr ako ima SMD kond na PCB lako zamjenim testne stipaljke za spicaste i napravim kalibraciju testnih stipaljki i brzo ispitam SMD kondove na PCB.

Topla preporuka za instrument, jer ga najvise koristim u elektronickom labu, a jako je brz i kvalitetan i napaja se sa jednom 1,5V AAA baterijom, ja stavio Varta Lithium 1,5V (mjeri 1,7V) i platio je 3,40eura ali lithium nema curenje kao alkline baterije i ima lithium baterija vecu struju tj oko 1100mAh sto sa pozadinskim osvjetljenjem ce da me dugo drzi.

[Image: attachment.php?aid=46277]

Attached Files
.jpg   ESR70.jpg (Size: 81,46 KB / Downloads: 68)
Reply

Messages In This Thread
RE: Electronics WorkBench - alati koje treba imati svaki elektronicar - by ronovar - 09-30-2025, 09:06 AM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)