Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Electronics WorkBench - alati koje treba imati svaki elektronicar
Malo da "zagrijemo" ovu temu koju sam otvorio davno...

Prodao sam prije par mjeseci 2kom UNI-T 61E+ koji su dobri DMM ali zelim bolji DMM (jednom kad sastavim elektronski lab onda sam miran dugo godina jer kad je to kvaliteta onda to vise ne mjenjam jedino ako se pokvari).

Specifikacije koje trazim:

- 60 000 counts
- 1uV/1uA rezolucija
- da idu baterije AA ili AAA (tu stavljam VARTA lithium baterije koje ne cure kao alkline i te lithium baterije duze traju)
- ima "pravu" zastitu u ulaznom djelu (CAT-III/IV)
- ispitivanje LED dioda na 3V max naponu
- brzi buzzer kad se ispituje na PCB dali je sto u kratkom spoju
- LoZ na Vac i Vdc
- i da je kvalitetno napravljen sa pozadinskim osvjetljenjem
- i jako bitna funkcija AUTO-HOLD to je savrseno kad ides na nedostupno mjesto gdje nemozes vidjet display pa samo utaknes pipkalice u potrosac, uzmes instrument nazad k sebi i ocitas display
- i da drzi tocnost dugi niz godina da nemoram svako malo na kalibriranje

Za ovo gore znam da je FLUKE 189 skoro pa savrsen i najbolje sto FLUKE nudi (nema bas 1uV rezoluciju nego 10uV) ali je taj dizajn stari i na ebayu su rabljeni oko 300eura sto za rabljeni instrument je puno.
Brymen BM789 je tu dosta blizu, novi je oko 200eura ali ima svoje greske da nekad se ne upali instrument kad idess sa OFF na neku funkciju (eevblog ima video na YT za model BM786).

UNI-T "laze" na svim modelima CAT oznaku jer im je ulazna zastita "fake" i nisu za rad na kucnim instalacijama.

Ja vecinom radim i servisiram elektroniku i tu i tamo po kucnim instalacijama si povucem kabel, izmjerim napon sa DMM i to je to. Dakle DMM za precizna mjerenja u Elektronickom Labu i za mjerenja po kucnim instalacijama doma (230VAC). Posto sa DMM mjerim uvijek napon a ne sa ispitivacem napona.

UT171B i UT181A su stari modeli i na YT sa malim peakom napona instrument "krepa" i ne radi vise jer mu ulazna zastita nije odradjena kako treba.

Za sada mi je BM789 jedini kandidat ali ako ima bolje zasto ne? Mora biti novo sa garancijom jer kvalitetan DMM te sluzi cijeli zivot ako ga cuvas.
Reply

Messages In This Thread
RE: Electronics WorkBench - alati koje treba imati svaki elektronicar - by ronovar - 09-22-2025, 02:50 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)