06-27-2025, 08:38 PM
(06-27-2025, 01:26 PM)savan Wrote: Ma ovo gore parce koda je budalastina sto je AI generisao, evo na primer kada stavim sve bendove na +15db treba mi -35db da bi doveo izlaz na 0db ili tu blizu 0 db. Pokusavam da nadjem formulu za ovo, zna li neko kako bi glasila matematika za ovaj level korrection na volume kontroli da automatski podesim izlazni nivo blizu 0db na osnovu db nivoa svakog benda? Mada i ovaj moj 10 band equ izgleda mi da nije kako treba, cudam mi je nesto taj graf kada podignem sve bendove na nivo +15db, verovatno iz razloga sto koristim peaking equ sa fiksnim Q, moracu to drugacije da uradim, sa parametric equ gde Q varira promenom polozaja, videcu to jos nije mi sad toliko bitno koliko ovaj volume level
nije i ne može biti ista dinamika snimka nekog simfonijskog orkestra i recimo neke pesme riblje čorbe. zato su valjda nekada na cd plejerima postojali dugmići tipa "scan peak search" . pritiskom na to dugme cd player je skenirao CD koji je u njemu i našao deo neke od pesama koji su najglasniji na njemu i taj deo je ponavljao u nedogled. čitava poenta je valjda bila u tome da neko ko presnimava taj CD na kasetu ima orijentirnu tačku na kojoj će podesiti nivo snimanja na kasetu na 0 db to jest na najglasniju deonicu tog cd-a.
po toj najglasnijoj deonici se snima i najtiši deo kasete da bi kompletan snimak kasete bio u normalnim zvučnim nivoima i da nema izobličenja.
ako se tiče slušanja muzike sa youtube-a postoji u podešavanjima snimka na youtube-u opcija ujednačavanja dinamike zvuka. time se ubija dinamika ali se dobija to što ti tražiš zapravo. koliko sam shvatio zapravo ne postoji neko podešavanje koje bi bilo univerzalno za sve vrste muzike i za sve snimke koji postoje.
...reci mi Bože,koje si boje kože...