Yesterday, 05:48 PM
(Yesterday, 08:02 AM)misamilanovic Wrote: Drugari, nabavio sam jedan regulacioni transformator, ali nema nikakvih oznaka na sebi, pa ne znam šta mogu da očekujem od njega. Jezgro je oko 12cm u prečniku, 8cm visina, žica je 0,8mm debela. Po slikama sa interneta rekao bih da je proizvođač Iskra. Testirao sam ga na nekom roštilju od 1600W, u različitim položajima, jedva da se smlačio posle pola sata. Jedino što se malo zagreva na tih 5-6A je četkica i njen nosač. Ako neko ima sličan, voleo bih da znam koje su mu mogućnosti.
re gpt:
Odlično što si našao regulacioni transformator (variak) — to su jako korisni uređaji, posebno za laboratorije, servise i testiranje elektronike!
Na osnovu tvojih podataka:
📐 Fizičke karakteristike:
- Jezgro: toroidno, prečnik 12 cm, visina 8 cm → gruba procena daje jezgro snage 800–1000 VA (zavisi i od kvaliteta materijala, ventilacije, i pakovanja).
- Žica: 0.8 mm Cu (~0.5 mm²) → struja do 5–6 A je potpuno realna za kontinuirani rad, bez većeg zagrevanja.
🔌 Procena mogućnosti:
- Nazivna snaga: najverovatnije 800 VA do 1000 VA, možda i više za kraće intervale.
- Ulaz: 230V (standardno), ali može i manje jer je regulacioni.
- Izlaz: od 0V do verovatno 250V ili više (zavisi gde se četkica pomera, ima li nadnapon).
- Struja: realno oko 3.5–4 A kontinuirano, kratkotrajno i 5–6 A.
- Test: Roštilj od 1600W = oko 7 A na 230V → ako si koristio oko 50–70% snage, realno je da nije bio ni blizu limita.
🔧 Zagrevanje četkice:
To je uobičajeno, jer se cela struja vodi preko kliznog kontakta — normalno je da se četkica i nosač greju, posebno pri višim strujama. Ako su stariji, možeš razmotriti:
- Čišćenje klizne staze i četkice (fina šmirgla + IPA).
- Provera opruge na četkici da dobro pritiska.
- Podmazivanje osovine (ako nije lakirano) specijalnim kontakt sprejom (npr. Kontakt 60, pa posle Kontakt WL).
📷 Prepoznavanje proizvođača:
Ako liči na Iskrine, moguće je da je to model Iskra VAR, često su ih pravili u nekoliko verzija:
- 500 VA
- 800 VA
- 1 kVA
Obično imaju skalu i metalni točkić sa dugmetom, a kontakt četkice bude bakarni ili grafitni, često sa oprugom i izolatorom.
✅ Saveti za korišćenje:
- Uvek uključuj preko osigurača (npr. 6–10 A) za sigurnost.
- Ako testiraš osetljivu elektroniku, dodaj ampermetar i/ili limitator struje.
- Ne koristi ga u zatvorenom kućištu bez hlađenja – iako sada ne greje, pri većim opterećenjima to može da se promeni.
Ako hoćeš, mogu da ti pomognem da napraviš skaliranje napona u odnosu na ugao potenciometra (ručice), ako izmeriš izlaz za nekoliko pozicija.
Želiš li da ti nacrtam šemu za dodatak voltmetra, ampermetra i osigurača na izlazu?