(03-07-2025, 07:53 PM)misamilanovic Wrote: Sve i da može u teoriji, mislim da je ovo neostvarivo u praksi. Ako sekundar tog transformatora ide direkt na zvučnik, to znači da jezgro mora da bude sposobno da prenese i frekvencije od 20-30Hz, i istovremeno treba da bude sposobno da istrpi 3MHz, a takvo ne znam da li postoji. Zbog tih 20Hz trafo za neku ozbiljniju snagu trebalo bi da bude veličine izlaznog transformatora za cevna pojačala... ali to pod uslovom da je motan na običnom trafo limu. Ali onih 3MHz zahtevaju feritno jezgro, a ta jezgra podnose mnogo manju indukciju što povlači još veće jezgro. Dva takva transformatora biće veća od Saviole1 i Saviole2 zajednoA motanje 32 bifilarna namotaja i učešljavanje sa sekundarom je tek poduhvat...
Gan fetovi recimo lmg3411 ima slew rate > 150V/ns, videli ste danasnju tehnologiju punjaca za vozila na baterije, ili punjace za mobilne telefone od 50W a toliko su maleni da se covek zapita kako je moguce da tako maleno moze da ima 50W snage, pa zato sto radi na MHz++ i nije mu potreban velik transformator da ostvari 50W snage. Nebi se usudio da pravim bez pomoci, na primer ne bi znao da izracunam koliko krugova namota bi bilo potrebno po jednom primaru, jednostavno ne znam jer se nisam bavio transformatorima, recimo ako bi hteo da spojim namotaj direktno na shift register koji moze da pruzi 32mA, koliko krugova namota i na kojem jezgru da namotam primar a da pritom shift register ne vidi taj primar kao kratak spoj na primer, zato se nebi usudio da pravim jer ne znam, ali uz pomoc iskusnijih mogao bi da se usudim da pokusam!