02-09-2025, 10:26 PM
KiCad je stvarno dobar, koristio sam i one starije verzije dok sam se jos i bavio elektronikom, a ova nova (V8) deluje jos bolje.
program je prilicno kompletan, besplatan, i radi na windowsu i linuxu (probano vise puta).
3D pregled je vrlo korisna alatka da se vidi prostorni raspored komponenti, a i lepo izgleda, skoro 'opipljivo'
nephodno je jedino promeniti podesavanje koje teleportuje kursor prilikom zumiranja, to je bas cudna i neprirodna stvar.
potrebno je navikavanje ili ucenje od nule kako god, jednostavno ima svoj tok izrade projekta.
skoro sam crtao nesto sitno pa je bilo potrebno podsecanje nakon par godina.
u tom rangu dostupnosti jednostavno nema alteranativu
bespaltni programi nisu ni prici po kompletnosti i drugim karakteristikama,
komercijalna resenja nisu svima dostupna iz razlicitih razloga.
(npr ja ne smem da instaliram kojesta na svoj laptop jer ga nosim u firmu)
ovo pisem kao sugestiju na osnovu ogranicenog iskustva a ne kao glas za jednu ili drugu stranu, jer ne verujem da cu doprinositi crtanju
(koristio sam eagle (najvise dok ga nisu prodali), protel, altium i sprint po jednom, i nakon toga KiCad i od tad ne gledam unazad)
takodje preporuke za FreeCad za 3D modelovanje, program je zivnuo u poslednjih par meseci (v1.0) nakon dvatesetak godina stagnacije
verujem da ce u buducosti biti sve bolji.
najbolji nacin da se naviknete na KiCad je da naredih par projekata nacrtate u njemu i onda ce sve biti lakse
(ovo se naravno odnosi na one koji se predomisljaju da li da se odvaze na taj korak)
otvoren sam za predloge i pitanja,
Podrzavam temu jer mislim da ide u odlicnom pravcu
program je prilicno kompletan, besplatan, i radi na windowsu i linuxu (probano vise puta).
3D pregled je vrlo korisna alatka da se vidi prostorni raspored komponenti, a i lepo izgleda, skoro 'opipljivo'
nephodno je jedino promeniti podesavanje koje teleportuje kursor prilikom zumiranja, to je bas cudna i neprirodna stvar.
potrebno je navikavanje ili ucenje od nule kako god, jednostavno ima svoj tok izrade projekta.
skoro sam crtao nesto sitno pa je bilo potrebno podsecanje nakon par godina.
u tom rangu dostupnosti jednostavno nema alteranativu
bespaltni programi nisu ni prici po kompletnosti i drugim karakteristikama,
komercijalna resenja nisu svima dostupna iz razlicitih razloga.
(npr ja ne smem da instaliram kojesta na svoj laptop jer ga nosim u firmu)
ovo pisem kao sugestiju na osnovu ogranicenog iskustva a ne kao glas za jednu ili drugu stranu, jer ne verujem da cu doprinositi crtanju
(koristio sam eagle (najvise dok ga nisu prodali), protel, altium i sprint po jednom, i nakon toga KiCad i od tad ne gledam unazad)
takodje preporuke za FreeCad za 3D modelovanje, program je zivnuo u poslednjih par meseci (v1.0) nakon dvatesetak godina stagnacije
verujem da ce u buducosti biti sve bolji.
najbolji nacin da se naviknete na KiCad je da naredih par projekata nacrtate u njemu i onda ce sve biti lakse
(ovo se naravno odnosi na one koji se predomisljaju da li da se odvaze na taj korak)
otvoren sam za predloge i pitanja,
Podrzavam temu jer mislim da ide u odlicnom pravcu