10 hours ago
Uzgred, kad bolje pogledam ovaj grafikon, mislim da sam hteo da idem do 85*C, tad sam prestao da podgrevam Black Pill.
Ovaj desni "glitch" na 80.973*C nije moja greška kod merenja nego je to PONAŠANJE KRISTALA, to je "TURNING POINT" temperatura ~80*C za taj konkretni kristal i vidite šta se desilo, naglo je promenio fazu temperaturne zavistnosti, do te tačke ppm razlika je išla na niže sa porastom temperature a posle te tačko osim što je frekvetno skliznuo počeoo je ide u suprotnu stranu, ppm razlika ide na više sa porastom temperature.
Svakako ta konkretna tačka treba da se izbegne, ili ispod ili iznad te tačke da se radi, verovatno je bolje ispod da se ne kuvaju toliko sve komponente.
Ima verovatno da se nadju kristali sa drugim tim tačkama tj temperaturama, recimo sa 60*C pa onda možda može da se nadje presek neke tačke gde je jedan sa pozitivni a drugi sa negativnim koeficijentom i tehnički bi postojao ekvilibrium koji bi sam sebe mogao da kompenzuje.
Mada nije problem da se invertuje signal kako god.
Takodje, pogledajte ponovo blok šhemu sa PIC(STM) i LMK, tu postoji PID, sve tri komponente su prisutne, neke mogu da se menjaju neke ne!
Konkretno P može da se meja u vrlo širokom opsegu (preko delitelja) , D je XOR on je manje-više fiksan i I je ustvari LPF koji je u toj kombinaciji fiksan.
Postoji mogućnost da se doda recimo LTC1043 (Dual Precision Instrumentation Switched Capacitor Building Block), programabilni filter koji se upravlja frekvencijom što je u ovoj kombinaciji idealna stvar jer imamo LMK koji može da postavi i dodatne neke izlazne delitelje tako da se postavi na OUT7 opet neka frekvencija od 1Hz do koliko treba tako da se sa tim utiče na karakteristiku LPF tj njegov bandwith i prelomne frekvencije pomoću upravljačkog signala koji je došao digitalno, tj običan clock koji gura LTC, to je promenljiv filter.
Takodje isto LTC1043 pruža razne druge pogodnosti gde se recimo GAIN može menja sa promenom frekvencije, isto sjajna stvar, pogledajte DS i primere šta sve radi taj IC.
LTC1043 isto dobro radi u kombinaciji sa Si5351.
Odličan IC za analogno signalno procesiranje ali se upravlja sve nekom frekvencijom što je za Si5351 i LMK "dobar dan", bolje sa tim da se upravlja nego sa analoginm DAC i naponske reference.
Praktičo može da se napravi potpuno analogni PID gde bi se mogli da se menjau digitalno preko frekvencije neki parametri kao dodatna fleksibilnost na HW nivou.