06-24-2024, 12:26 AM
Ok, proveriću to nakandno, moram etapno da proveravam jednu po jednu izmenu jer mi se ta greška pojavi posle recimo 150-200km vožnje, hoću da potvrdim neke stvari oko te specifične greške jer mnogo stvari je upetljano i svašta može da bude uzrok ali P2135 na Saab usključivo je vezana za preveliku razliku kod očitavanja prvog i drugog potenciometra na osovini klapne gasa koja se motorizovano pokreće, greška kaže da je razlika bar do sad bila veća od 4% izmedju potova koji su znaš i sam vezani obrnuto, kada se jedan povećava drugi se smanjuje i kada se to invertuje i normalizuje razlika izmedju očitavanja ne fasuje i izbacuje grešku, isključivo to piše u njihovoj oficialnoj dokumentaciji.
Stavljena nova klapna gasa, staru smo otvorili i analizirali i osim "izhabanih zupčanika" ništa drugo nismo videli, potenciometri su dobri i daju dobra očitavanja na workbench ECU, slikao sam to i pokazivao.
Problem je u stvari u tom ako je upravljanje same klapne tako "nervozno" koje je inače i dovelo do habanja zupčanika, šta radi A/D konverter kad to očitava, ne hvata ni on to simultano (hehe kao AD7779) nego sekvencialno jedno za drugim i kada tako "landara" potenciometar onda A/D ima grdne probleme da to usnimi i posle sračuna i kompenzuje i šta sve, ispada iz tolerancije greške, to je ceo zaglup sa tom greškom.
Povećao sam sa 4 na 10% i pratim ...
Stavljena nova klapna gasa, staru smo otvorili i analizirali i osim "izhabanih zupčanika" ništa drugo nismo videli, potenciometri su dobri i daju dobra očitavanja na workbench ECU, slikao sam to i pokazivao.
Problem je u stvari u tom ako je upravljanje same klapne tako "nervozno" koje je inače i dovelo do habanja zupčanika, šta radi A/D konverter kad to očitava, ne hvata ni on to simultano (hehe kao AD7779) nego sekvencialno jedno za drugim i kada tako "landara" potenciometar onda A/D ima grdne probleme da to usnimi i posle sračuna i kompenzuje i šta sve, ispada iz tolerancije greške, to je ceo zaglup sa tom greškom.
Povećao sam sa 4 na 10% i pratim ...