(05-23-2024, 11:34 AM)Millan Wrote: .................
Takođe ću ponoviti: najčešći problem je što majstori u samoj septičkoj jami ulaz i izlaz naprave na istoj visini. Ili ulaz bude i niži. Tad je zadnjih 5-10 metara dolazne cevi u septičku stalno potopljen i tu se dešavaju zapušenja, jer na površini vode u septičkoj pliva debeo mastan sloj (masnoće + deterdženti iz mašina za pranje). Taj sloj nikad ne izađe sam od sebe iz septičke (u upojni bunar izlazi samo vodena frakcija) i ako je ulazna cev u septičku uronjena u taj sloj, tu se stvara ozbiljna prepreka vodotoku - mnogo gora od čvrste komponente iz samog otpadnog fekalnog materijala.
Na taj detalj obrati pažnju (pošto mnogi majstori to ne rade), a ovo 2x45° ili 90°, uradi kako hoćeš...
Pošto je kod mene PVC kolektor (kaca, jama etc.) u pitanju, rekao sam ovome što ga pravi da izlaznu cev stavi 10 cm niže nego ulaznu, a onda sam ja još dodao blagi nagib kada je bager spuštao jamu na pesak u rupu. Dodatno, mogu tu vertikalnu nivelaciju kolenima da uradim ispred samog ulaza u jamu što bi trebalo da umanju mogućnost nastajanja problema.
Moram danas da odem da premerim kakvo je tačno činjenično stanje sa ulazima i izlazima da bih bio potpuno siguran da kada jednom zakopam, nema više otkopavanja.