03-02-2024, 06:15 PM
:-)
Da, nekako možemo da snizimo ulazni šum LNA do te margine 200pV/sqrt(Hz) ili možda za koju dlaku niže.
Več neko vreme imam blokovnu shemu odradjenu, pa kad se ima vremena radim blok po blok.
-LNA za izvore šuma niske impedancije, recimo merenje PSUja,... i slično izlaa niskih impedanci izlaza preampa, ampa...
-Gain 1000x ili 60,00dB
-ulazni naponski šum ranga 350pV/sqrt(Hz)
-BW cca 1...1,2MHz
-Sumator za N modula ovih gornjih LNA u smislu smanjenja šuma 1/(sqrt(N))
-> 4 modula LNA imali bi za 1/2 manji naponski šum
-Hi-pass filtracija Flow 2...5Hz(-3dB) sa 80dB/dec (zavisi od koljena 1/F koja freq reza bi bila primernija)
-1.izlaz F_low...to WideBand (koliko može BW odraditi sam sklop, negdje do 1MHz(-3dB))
-2.izlaz F_low...100KHz dodatkom Low-pass filtracije III...IV.reda
------------------------------------------
-LNA FrontEnd odradjen bi bio sa BJTjima ZTX851/951 ili SMD verzijom ZXTN2018/ZXTP2027
-> to imam odradjeno Single verziju i verziju sa Differencialnim parom na ulazu
-> verzija sa Differencialnim parom radi bolje, višeg BW, linearnije...ali i za sqrt(2) -> x1,41 višim ulaznim šumom
pa zatreba malo više BJTja
Ako bi bilo interesa za takvo nešto, predstavio bi u novoj temi "LNA 60dB D100"
ovako izgledaju simulacijski grafovi BW samog LNA i dodatkom Hi-pass filtracije
i graf ulaznog šuma koji je pojačan za 1000x (ili za +60dB), ulazni šum svakog LNA D100 i kriva sa dva modula u paraleli LNA D100 i sumirana
vidi se i označeno koljeno 1/F
Da, nekako možemo da snizimo ulazni šum LNA do te margine 200pV/sqrt(Hz) ili možda za koju dlaku niže.
Več neko vreme imam blokovnu shemu odradjenu, pa kad se ima vremena radim blok po blok.
-LNA za izvore šuma niske impedancije, recimo merenje PSUja,... i slično izlaa niskih impedanci izlaza preampa, ampa...
-Gain 1000x ili 60,00dB
-ulazni naponski šum ranga 350pV/sqrt(Hz)
-BW cca 1...1,2MHz
-Sumator za N modula ovih gornjih LNA u smislu smanjenja šuma 1/(sqrt(N))
-> 4 modula LNA imali bi za 1/2 manji naponski šum
-Hi-pass filtracija Flow 2...5Hz(-3dB) sa 80dB/dec (zavisi od koljena 1/F koja freq reza bi bila primernija)
-1.izlaz F_low...to WideBand (koliko može BW odraditi sam sklop, negdje do 1MHz(-3dB))
-2.izlaz F_low...100KHz dodatkom Low-pass filtracije III...IV.reda
------------------------------------------
-LNA FrontEnd odradjen bi bio sa BJTjima ZTX851/951 ili SMD verzijom ZXTN2018/ZXTP2027
-> to imam odradjeno Single verziju i verziju sa Differencialnim parom na ulazu
-> verzija sa Differencialnim parom radi bolje, višeg BW, linearnije...ali i za sqrt(2) -> x1,41 višim ulaznim šumom
pa zatreba malo više BJTja
Ako bi bilo interesa za takvo nešto, predstavio bi u novoj temi "LNA 60dB D100"
ovako izgledaju simulacijski grafovi BW samog LNA i dodatkom Hi-pass filtracije
i graf ulaznog šuma koji je pojačan za 1000x (ili za +60dB), ulazni šum svakog LNA D100 i kriva sa dva modula u paraleli LNA D100 i sumirana
vidi se i označeno koljeno 1/F
LP
Dragan
Dragan