Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Diy duvaljka, jbc lemilica, led svetlo, mikroskop
Savane gledao sam onu kameru rpi 12,3Mpixela sto imas zelju da probas i nesvidja mi se...tih 12,3Mpixela je obicna varka.

Ta rpi kamera imx477 senzor je 12,3Mpixela ali je 4:3 formata zato ima vise Mpixela!

Zamisli kupis 16:9 monitor i stavis 4:3 kameru sliku na 16:9 monitor...to nece da izgleda dobro, bit ce croppana slika i kompresirana.....sjeti se na 16:9 led tvu gdje se prikazuje stara serija u 4:3 formatu, ljudi su dugi a debeli Smile

Zato je danas za 4k najbolja 8,3Mpixela kamera jer daje prirodni 16:9 format koji imaju i monitori za pc isti omjer pa preko mocnog hw vrtis 60fps da nemas laga i prirodni format kamera-monitor a to je 16:9

4k naspram FHD je 4x bolja rezolucija i netreba nam bolje za microsoldering i sve se racuna u omjeru 16:9 jer takve monitore imamo za kupiti.

Ako hocemo overkill i bolje onda bi trebalo napravit skupi imx sony senzor od 33,3Mpixela da bi imali 8k rezoluciju omjera 16:9 i to tjerat na 120fps da nemamo lag na monitoru, a ta kamera je preskupa i trebao bi mocan arm cpu i brdo rama da to tjera preko hdmi kabla Smile

Zato u danasnje doba 2024 godine 8,3Mpixela kamere su vrh ponude i uzet sa 60fps jer je u kameri mbo puno jaci cpu i ram i gpu da tjera 60fps i to se fino grije.

Eto cudi me da niko to nije spomenuo jer 33,3Mpixela senzor treba napraviti da ima sve ispravne pixele a to ima svoju cijenu i za ovu godinu u kojoj zivimo je to pravo bogatstvo..u buducnosti ce to biti kao danas za par stotina eura se kupi kamera 8k na 120fps Smile
Reply

Messages In This Thread
RE: Diy duvaljka, jbc lemilica, led svetlo, mikroskop - by ronovar - 01-26-2024, 09:49 AM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 5 Guest(s)